Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кров для АТО: з миру по нитці


02.11.2016

Лікарняні заклади нашої країни не мають достатніх запасів донорської крові. Брак біологічної речовини відчували ще в мирний час. А з початком Антитерористичної операції ситуація стала насправді критичною. Вирішити проблему намагаються за рахунок добровольців, готових здавати кров для потреб АТО.

ВИЇЗНА бригада Лубенської обласної станції переливання крові щонайменше двічі на рік приїздить до населених пунктів Полтавської області для здійснення важливої маніпуляції – забору крові для бійців АТО. Наприкінці жовтня лубенські спеціалісти в черговий раз приїхали до Миргорода.

– Кров збирають не для потреб нашого міста. З цією задачею наша лікарня старається справлятися самостійно, – пояснює лікар-трансфузіолог Миргородської ЦРЛ Владислав Обрізан. – Лубенські лікарі займаються заготовкою біологічної речовини для госпіталів, де проходять лікування поранені бійці, а також безпосередньо для передової. Такі виїзди вони здійснюють до всіх районних центрів. Та запасів крові ніколи не буває достатньо. Їх завжди мало.

Аби приїзд лікарів був рентабельним, до пункту здачі крові має прийти принаймні 40-50 добровольців.І хоча у ці цифри Миргород нібито вклався, особливого ажіотажу не спостерігалося.

– Варто сказати, що воєнні дії на сході не особливо вплинули на кількість бажаючих здати кров, – констатує лікар. – Відгукуються хіба що на такі ось масові заходи. Дуже мало приходить молоді. Здається, люди не бажають помічати, що відбувається в країні. Принаймні, доки їх особисто це не стосується.

На щастя, позиція стороннього спостерігача влаштовує не кожного. Вчитель за фахом Дарина Полтавська здає кров уже втретє. Жінка впевнена – не можна нехтувати шансом врятувати чиєсь життя.

– На моє глибоке переконання, кожна людина, аби бути справді людиною, повинна робити в своєму житті безкорисні добрі вчинки та не бути байдужою до чужого горя, – пояснює вона. – Я, на жаль, не маю можливості допомагати нашим військовим фінансово. Через брак часу не займаюся активно волонтерством. А здача крові не потребує від людини ні матеріальних, ні навіть особливих фізичних затрат. Тобто це може робити кожен, хто не має серйозних проблем зі здоров’ям.

Уже не вперше здає кров і Олександр Піскун. Прийшов до лікарні, бо не може спокійно спостерігати за ситуацією в країні.

– Шкода хлопців, – зітхає пенсіонер. – Це ж наші діти та онуки. Я і минулого року приходив, і цьогоріч вирішив, що маю прийти.

Перед маніпуляцією добровольців пригощають солодким чаєм та обов’язково направляють на огляд лікаря. Їм перевіряють тиск, частоту сердечних скорочень, міряють температуру тіла. Якщо всі показники в нормі, уточнюють – чи не хворіли останнім часом на ГРВІ, чи не мають хронічних захворювань та чи не приймали сильнодіючих ліків. Важливим, стверджують спеціалісти, є ще й раціон харчування. Так за дві доби до здачі крові забороняється вживати алкоголь, а за одну добу необхідно виключити з меню молоко та молочі продукти, а також яйця. Варто пити більше рідини та відмовитися від жирної, смаженої і гострої їжі.

Після процедури радять залишитися вдома та поновити запаси глюкози в організмі. Щонайменше, пити солодкий чай. А в ідеалі – пригоститися келихом сухого чи напівсолодкого червоного вина, що сприятиме посиленому кровотворенню.

Максимальна доза крові, яку можуть взяти у донора, – 450 мл. Зазвичай, люди нормально реагують на таку втрату. Але трапляються й екстрені випадки, такі як, наприклад, слабкість чи втрата свідомості. Найчастіше, помітили лікарі, непритомніють, як це не дивно, чоловіки міцної статури, і вкрай рідко зле почуваються жінки та молоді дівчата. Можливо, тому представниць слабкої статі на пункті здачі крові – переважна більшість.

Завідувач відділу заготовки крові Лубенської обласної станції переливання крові особисто дякує кожному, хто вирішив зробити добру справу. Проте, стверджує лікар, Миргород не є лідером за кількістю донорів. На його думку, керівники державних та приватних структур мають організовувати колективи на проходження даної маніпуляції.

Але ж здача крові – справа добровільна. Змусити людину здавати кров не може ні роботодавець, ні навіть представники влади. Підштовхнути до доброго вчинку може лише власна свідомість та власне бажання прожити життя не даремно.

Юлія ГУДЕНКО. Полтавська область.