Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«АГРО-2012»: Київ здивував гостей


13.09.2012

Щоб там хто не говорив, а українським виробникам сільгосппродукції на Міжнародній виставці «Агро -2012» було що запропонувати селянам. З п’ятого по восьме вересня чималий за площею Виставковий центр столиці України сяяв новісінькими тракторами різної потужності і величини, комбайнами, сівалками тощо. Подивитись на це розмаїття сучасної техніки для аграріїв (а то й прицінитися до неї) прибуло багато людей зі всієї України. І не лише….

- Сябри, а що ви з нашим трактором зробили?- здивовано позирали білоруси на однойменного тезку з додатковим обладнанням на двигуні.
- А ми його купили і перевели на біодизель! – лунає відповідь задоволених господарів.
Людно було і біля павільйону Національного університету біоресурсів. Ось як пояснив причину цікавості директор Геннадій Голуб :
- Приємно, що люди цінують наші розробки - проекти «Євросело XXI століття» та «Біоенергетика в АПК». Ми йдемо шляхом Європи, де до відновлюваних джерел енергії ставляться надзвичайно серйозно. Зацікавила відвідувачів і одна з останніх наших розробок – виробництво гранул з відходів деревини та котлів для їхнього спалювання. До речі, у Європі вже працюють мільйони таких котлів, в т.ч. й у сільських будинках, тому і газу там використовують менше.
Дійсно, досі в Україні теплова енергія відходів деревини використовується, як і століття до цього – за допомогою рук, пилки та сокири. Певно ж, незабаром механізовано підготовлені гранули займуть порожню поки що нішу в опалюванні житла, шкіл, виробничих приміщень. Загалом усіляких новацій і для систем обробітку ґрунту, і для побуту в Києві було таки чималенько. Представляли їх і сільські підприємства.
- Кожен рік ми беремо участь у виставці,- розповіла «Сільським новинам» начальник відділу збуту ПАТ «Галещина» Козельщанського району Полтавщини Яна Кондратьєва. – Тут ми напряму спілкуємося з клієнтами, враховуємо їхні побажання, зроблені за час експлуатації парових культиваторів, борін дискових тощо. Такий діалог потрібний і виробникам, і аграріям.

По-діловому, без буферного «почту» оглянув виставку і аграрний міністр Микола Присяжнюк. При цьому зазначив, що деякі розробки українських сільгосппідприємств більше, як не дивно, відомі … в Європі, ніж удома. І пообіцяв посприяти партнерським стосункам цих виробників в Україні. Це стосується, зокрема, розробок для зберігання зерна ВАТ «Вібросепаратор» (Житомир) тощо.
Досить багато відвідувачів виставки прямували до павільйонів тваринництва та птахівництва. Племінні бугаї та телиці, вівці та свині ще раз підтверджували, що українці з голоду не помруть.
Особливо цікавились люди продукцією птахогосподарств. Зокрема, дослідного господарства «Борки» з Харківщини та наших ділових партнерів з ТОВ «Гримат Групп» з Херсонщини.
Гриматівська птиця була представлена трьохмісячними курочками породи Адлерська срібляста і помітно виділалась серед своїх «побратимів» з інших господарств.
- У себе тримаємо саме таких курей, - поділився з нами молодий фермер з Криму Віктор

Приймаков. - Думаємо наступного року ще навідатись у Горностаївку і поповнити наш пташник саме Адлерською сріблястою. Це універсальна порода і ми в цьому вже переконалися на власному досвіді.
А ось Юрій Демченко з села Мирча Бородянського району Київщини презентував своє гусяче панство. Десять років тому він, маючи освіту ветеринарного лікаря та іхтіолога, переїхав у село зі столиці. І так захопився сільським господарством, що тепер, як він каже, його у Києв і трактором не затягнеш.
- У мене є вівці, корейські свині, кози, єноти, лисиці, гуси, - каже Юрій Анатолійович. – З усім таким господарством самотужки навряд чи впорався б. Допомагає мені і підтримує у всьому моя велика родина: дружина та шестеро дітей.
- А як сусіди до вашого захоплення ставляться?- запитуємо його.

-По-різному. Одним байдуже. Інші із захопленням спостерігають. А ще є така категорія людей, які заздрять. В основному це ті, які нічого у своєму житті не зробили. Та Бог з ними. Головне, що я займаюсь своєю улюбленою справою і отримую від цього задоволення.
Щодо виставки, Юрій Демченко вважаю, що вона дуже корисна як для великих господарств, так і для таких ентузіастів, як він. Однак представляти птахівництво краще за все навесні, коли люди хочуть придбати молоду птицю. А ще побажав, аби організатори цього корисного дійства зробили участь у виставці більш доступною і ціни, особливо для таких ентузіастів, як він, були помірними.
Розбігались очі на виставці і у звичайних киян, яких, зрозуміло, більше цікавила продукція і дари полів та садів. Були там і вироби з льону, хутра, соломи, лози як у загальному ряду, так і окремо представлені «родзинками» кожного краю України. Словом у Києві було все - і необхідне, і красиве, і корисне…

Григорій ДАВИДЕНКО, Іван БОЙЧЕНКО, спеціальні кореспонденти. м. Київ.

Фото. Міні-техніка широко представлена виробниками 
з Китаю, Південної Кореї та Індії.
У павільйоні «Рибне господарство» для міністра приготували ось такий сюрприз.
Як і завжди, корпорація «Агро-Союз» займала цілий корпус.
Молодняк курей Адлерська срібляста з ТОВ «Гримат Групп» (Херсонська область