Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

П’ятачковий бізнес може бути ВИГІДНИМ


25.04.2013

В одній з пісень відомого українського шоумена Михайла Поплавського йдеться про мрію українця, який «на салі б спав і салом укривався». Однак це більше стосується китайців, американців чи німців, у них найбільше виробляється і споживається свинини на душу населення. В Україні, на жаль, свинарство поки що перебуває не в кращому стані, а споживання м’яса у два-три рази менше в порівнянні з «кошиком» мешканця розвинутої капіталістичної країни. Мало того, ми, салоїди, ще й прикупляємо (!) свинину з-за кордону, маючи в себе, за свідченням багатьох фахівців, унікальні можливості для виробництва цього продукту. В середньому щорічно в нашій державі виробляється від 700 до 750 тисяч тонн свинини. А за свідченням відомого спеціаліста в цій галузі, президента асоціації свинарства Артура Лози, Україна має споживати понад мільйон тонн цього висококалорійного продукту! Тож до бажаного нам рости й рости, хоча для вирішення цієї актуальної проблеми відомі шляхи сучасної інтенсивної технології, які передбачають і ефективне використання кормів, і селекцію, і ветеринарне обслуговування, і багато чого іншого.

ПРИЄМНО відзначити, що останніми роками на території нашої держави почали функціонувати потужні свинокомплекси з амбіційними перспективами, до числа яких входить і ПП «Сігма», що в Дніпропетровському районі.
– На сьогодні, – коментує голова ПП «Сігма» Санасар Куюмчян, – в Україні майже вісім мільйонів свинопоголів’я, з яких більше половини знаходиться в підсобному господарстві селян і дрібних фермерів. Для так званого перехідного періоду це ніби цілком прийнятно. Але для різкого збільшення виробництва свинини – не достатньо. Ми ж, виходячи зі своїх можливостей і діючого законодавства, дещо вже встигли зробити. Починаючи з 2001-го року освоювали приміщення покинутих ферм ВРХ колишнього радгоспу «Кіровський», що в селі Степове та в інших місцях Дніпропетровського і Новомосковського районів. Вже довели поголів’я майже до тридцяти тисяч голів. Минулого року реалізували 3109 тонн свинини. Сприяли цьому певною мірою і державна підтримка, тісна співпраця з постачальниками обладнання, кормів, племінного молодняка іншими свинарськими господарствами. Звісно, варилися не у власному соку, а переймали передовий досвід господарювання здебільшого за кордоном, хоч не цуралися і свого.
– Ваше підприємство вже входить до двадцятки найбільших свиновідгодівельних комплексів України. Знаю, що замахнулись на більше…
– Минулого року ми реалізували понад три тисячі тонн свинини, а вже цього року плануємо довести кількість свиней до тридцяти п’яти тисяч і продати 4686 тонн м’яса. Це цілком реальна програма. Що в цьому напрямку вже зроблено? Насамперед нам вдалося наростити кількість свиноматок з 1250 до 2500 голів. Збільшився рівень багатоплідності за рахунок селекційного відбору – від свиноматки отримуємо 11,5-11,6 поросят за один опорос. А в середньому за рік виходить по 25,4 п’ятачків на свиноматку. Далі, працюючи в замкнутому технологічному циклі, відлучаємо молодняк вагою вісім кілограмів на дорощування. Строк дорощування – 77 днів. За цей час тварини набирають ваги 28-30 кілограмів. Завершальна стадія – відгодівля. На 186-й день вони досягають забійної ваги 105-110 кілограмів. До речі, в планах розвитку підприємства щотижнева реалізація становитиме 770-780 голів.
– Наведені вами показники свідчать про прискорення технологічного процесу для досягнення поставленої мети - прибутковості. Однак, як стверджують спеціалісти, надто інтенсивне вирощування свинини (добові прирости по 1000 грамів) погіршує якість товарного м’яса.
– Ми до такого надвисокого рівня не прагнемо. На сьогодні нас цілком задовольняє існуюча рентабельність виробництва. До того ж, як відомо, ми поки що працюємо в пільговому режимі оподаткування. Якщо в перспективі будуть накладені нереальні податки, галузь знову може піти в запустіння. А цього допустити не можна. Це не в наших інтересах, і держави також.
– Ви плануєте нарощувати виробництво свинини на існуючих потужностях, чи освоюватимете нові?
– Вже цього року запускаємо потужності на колишньому комплексі у Васильківці Дніпропетровської області. Сподіваюсь, нам це вдасться.
– А як щодо реалізації свинини?
– Тут проблем нема і не буде. Клієнтами нашої компанії ось уже протягом кількох років є провідні м’ясокомбінати країни. Вони надають нам перевагу саме через високі якісні показники м’ясної продукції. За кордон поки що не реалізовували продукції. Це не так-то просто. Ринок там вже поділений. Але внутрішній ринок потребує нашого товару. Причому зараз цілком прийнятна реалізаційна ціна.
– Тепер про колектив, про вирішення соціальних питань.
– В нас зараз працює близько ста робітників. Середня зарплата понад три тисячі гривень на місяць. Але головний наш потенціал - досвідчені спеціалісти, від яких в кінцевому результаті й залежить успішність підприємства. Це керівник проекту розвитку свинарства Артур Лоза, який вивчав галузь свинарства в Україні та за кордоном, фахівець з питань відтворення Віктор Гопка, теж навчався у Франції, головний технолог Валентина Хасенко, головний лікар Майя Котик та інші спеціалісти вищої і середньої ланки.
Намагаємось створити для людей оптимальні умови для праці. Допомагаємо також вирішувати чимало питань для сіл, де знаходяться наші свинокомплекси. Це і допомога школам, дитячим садкам. Справно сплачуємо всі податки. Якщо й надалі нам не будуть заважати, то нарощування виробництва свинини буде збільшуватись високими темпами, незважаючи на ринкові спади й підйоми, до чого ми вже заздалегідь готові.

Олександр СВЯТИНА. Дніпропетровський район, Дніпропетровська обл.

Фото. Керівник ПП «Сігма» Санасар Куюмчян 
із сином-юристом підприємства Мігером.