Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Тут займалися кукурудзою ще до Микити Хрущова


16.09.2016

На базі Державної установи Інститут зернових культур НААН спільно із Дніпропетровською ОДА та ВГО «Українська аграрна конфедерація» відбулася бізнес-конференція на тему «Актуальні питання розвитку АПК Дніпропетровської області в сучасних умовах» за участю Леоніда Козаченка, народного депутата України, президент ВГО «Українська аграрна конфедерація», Анатолія Черенкова, директора Інституту зернових культур НААН, Івана Гордієнка,

в.о. начальника управління агропромислового розвитку Дніпропетровської ОДА, Марії Дідух, провідного експерта німецького проекту «Агроторгівля України», Артема Беленкова, представника компанії «Смартфармінг», вчених та науковців Інституту.

НА КОНФЕРЕНЦІЇ були розглянуті питання щодо ключових проблем та стратегічних цілей розвитку АПК, просування аграрної продукції на європейські ринки, використання сучасних технологій ІТ в агросекторі. Також відбулися презентації новітніх розробок підприємств, які працюють в галузі агропромислового виробництва.

Директор Інститут зернових культур НААН Анатолій Черенков ознайомив очільника Української аграрної конфедерації Леоніда Козаченка з напрацюваннями вчених у селекції зернових культур і тваринництві. Зокрема, повідомив, що вітчизняні гібриди кукурудзи сьогодні затребувані і відомі не лише в Україні, а далеко за її межами, а Інститут є провідним центром із селекції кукурудзи і сорго в Україні.

Славетний академік Валентин Циков розповів поважному гостю про те, що над роботою з отримання високоврожайних гібридів кукурудзи в Інституту розпочали займатися ще у 30-х роках минулого століття.

Леонід Козаченко уточнив: «Виходить, ще до Микити Хрущова?».

«Звісно, - відповів академік Циков. – Наш Інститут – це легенда аграрної науки, яку ми намагаємося зберегти. І поки що нам вдається це робити».

Академік, головний науковий співробітник лабораторії тваринництва Інституту зернових культур НААН Володимир Козир розповів Леоніду Козаченку про унікальну сіру українську породу корів, визнану ЮНЕСКО національним надбанням. До цього часу у дослідному господарстві «Поливанівка» Магдалинівського району збереглося 275 голів цієї унікальної породи.

«Я впевнений, що ще наступить час сірої української породи, яка дає так зване мармурове м’ясо високих смакових якостей та невибаглива до кормів і умов утримання. - Сіра українська порода корів – це те, що ми можемо лишити нашим нащадкам, - підкреслив Володимир Козир.

Як відомо, до 2012 року існували державні програми для утримання і розведення саме м’ясних порід великої рогатої худоби. Добре було б, аби ці важливі програми відновилися, і у ДГ «Поливаніка» отримули за свою копітку роботу не мільйонні збитки, а певний зиск. Адже саме у ДГ «Поливанівка» розводять ще й українську м’ясну і французьку світлу аквітанську породи ВРХ.

Олександр ПЕТРЕНКО.