Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Весна ледачого не любить


12.03.2012

Березень знаменує початок весни. Саме за це древні римляни назвали цей місяць на честь Марса – бога родючості природи - мартом. В Україні його називали крапельник, протальник, красовик. Але найбільш уживаними назвами цього місяця були березіль, березник і березень.
Для хліборобів з березня починається новий хліборобський рік, тому й місяць одержав відповідну назву – березень або борозен від слова борозна. Бо це період часу сільськогосподарських робіт, пов’язаних із прокладанням першої борозни. Можливо, й береза отримала свою назву за те, що пускала сік у період, сприятливий для прокладання першої борозни.
З думкою про майбутній врожай садівники і городники розпочинають новий сезон. Час налаштовуватися на робочий лад, адже роботи біля землі з приходом весни немало.

У ранньовесняний період шкідники і хвороби плодових і ягідних культур перебувають у стані спокою, тому саме в цей час доцільно знищити їх. Також лікують рани і дупла на корі штамбів і скелетних гілок, зачищаючи їх ножем до здорової тканини, дезінфікують розчином мідного купоросу (500 г на 10 л води).
Щойно мине загроза тріскучих морозів (нижче -10оС), можна починати обрізання плодових дерев. Місця зрізів гілок замазують садовим варом або сумішшю глини зі свіжим коров’яком у співвідношенні 1:1. Сухі, зламані, пошкоджені шкідниками і уражені хворобами гілки, відмерлу кору, мох, лишайники виносять із саду і спалюють.
Згрібають і компостують опале листя дерев і кущів для ліквідації вогнищ інфекції парші, борошнистої роси, септоріозу та інших хвороб плодових та ягідних культур.
Для попередження ранньовесняних опіків і знищення зимуючих яєць та гусениць шкідників штамби і скелетні гілки білять вапняним молоком (2 кг гашеного вапна на 10 л води) або розчином глини з вапном (2-3 кг глини і 1 кг вапна на 10 л води). Для кращого прилипання додають казеїн (100 г).
Дієвим засобом боротьби з хворобами та одночасного підживлення плодових дерев є обприскування ґрунту сумішшю сечовини (700 г), аміачної селітри (1 кг) і хлористого калію (1 кг) у розрахунку на 10 л води.
Один раз на чотири роки плодові дерева до розпускання бруньок обприскують розчином залізного купоросу (400 г на 10 л води) для знищення грибкової інфекції, моху і лишайників.
У березні можна проводити щеплення дерев у розщіп або покращеним копулюванням. Найкращий час для цього – з 15 березня до 10 травня. Кісточкові щеплять з моменту настання плюсових температур до розпускання бруньок.
На початку місяця кущі чорної смородини можна облити гарячою водою, аби знищити шкідників. Здуті бруньки, заселені бруньковим кліщем і уражені махровістю, вищипують, а при сильному заселенні видаляють цілі гілки.
Таку ж санітарну обробку проводять і на кущах агрусу.
Для знищення зимуючих шкідників і грибкової інфекції під кущами ягідників перекопують ґрунт, простилають руберойд або плівку.
Плантації суниці до початку відростання молодих листків очищають від сухого і ураженого хворобами листя, обробляють розчином мідного купоросу для дезінфекції. Розпушують міжряддя і підживлюють посадки комплексним мінеральним добривом. Рядки з ранніми сортами можна накрити плівкою на дугах, так ви наблизите дозрівання врожаю на 10-15 днів. Зважаючи на те, що тривале затоплення грядок із суницею дуже небезпечне, тому що коріння почне загнивати, для відведення непотрібної талої води прокопують канавки. До речі, ця ж небезпека підстерігає і грядки з часником осінньої посадки.
У березні вночі ще можливі морози до -10-15°С, а опівдні на осонні уже розтає сніг. Десь до середини місяця він зовсім сходить, але вранці земля ще добряче замерзає. Саме у цей час і слід вносити добрива (як мінеральні, так і органічні), а після розтавання грунту вони рівномірно розподіляться.
Завдяки внесенню добрив по мерзлоталому грунту значною мірою економиться час для основних польових робіт, поживні речовини раніше надійдуть до коріння рослин, що сприятиме підвищенню їх урожайності. Однак слід застерегти, що не можна вносити добрива, якщо не зійшов сніг - з талою водою вони будуть винесені за межі вашого городу чи саду.
З настанням погожих днів треба своєчасно заборонувати грунт і вирівняти важкими металевими граблями, зібравши перед цим залишені для затримання снігу і талих вод рослинні рештки і різні пристосування (щити, ящики, плівку). Завдяки цьому заходу буде закрита волога, яка конче потрібна для одержання дружних сходів, особливо дрібнонасінних овочевих і квіткових рослин, вирівняний і підготовлений грунт до сівби, частково знищені проростки бур’янів і деякі шкідники.
Чимало клопотів у городників зараз із розсадою. Треба дотримуватись потрібного температурного режиму, стежити за вологістю повітря, вчасно провести пікіровку в розсадні стаканчики.
Пророщування картоплі спеціалісти рекомендують починати в середині березня.
Квітникарі у цей час розпочинають вирощування жоржин, гладіолусів, бегоній. Наприкінці місяця сіють на розсаду айстри, петунії, настурції, чорнобривці та інші однорічні квіти.
Ще коли земля вночі підмерзає, вносять мінеральні добрива на ділянки з тюльпанами, нарцисами, гіацинтами. Краще робити це вранці, а вдень, коли земля відтане, добрива загортають у грунт.