Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Збір, сортування та зберігання плодів


13.09.2012

Якість і лежкість плодів значною мірою залежать від терміну їх знімання.
Слід розрізняти три міри зрілості плодів : знімну, споживчу і ботанічну.
Знімна зрілість плодів настає, коли припиняються процеси росту. У цій мірі зрілості плоди багатьох садових культур непридатні для споживання. Настання знімної зрілості залежить від особливостей сорту, ґрунтово-кліматичних умов і вживаної агротехніки.
При споживчій зрілості плоди набувають характерні для сорту смак, аромат і забарвлення і стають придатними для споживання. Ботанічна зрілість настає, коли в плодах дозріває насіння.


НЕДОЛІК ПЕРЕДЧАСНОГО
ТА ЗАПІЗНІЛОГО ЗБОРУ ПЛОДІВ
Негативні сторони передчасного збору плодів полягають в наступному: зниження кількості і якості плодів швидке їх в'янення внаслідок посиленого транспортування і збільшення чутливості плодів до фізіологічних захворювань в процесі їх зберігання.
При запізнілому зборі плодів знижується загальна врожайність внаслідок опадання частини плодів, зменшується транспортабельність і лежкість плодів і підвищується їх чутливість до фізіологічних захворювань.
ДЛЯ ЧОГО І ЯК ПРОВОДЯТЬ СОРТУВАННЯ І КАЛІБРУВАННЯ ПЛОДІВ
Сортування і калібрування можна робити під час збору плодів. За розміром, формою, забарвленням плоди підрозділяють на вищий, перший, другий і третій сорт. Упаковка плодів потрібна, щоб уникнути їх ушкодження. Яблука, груші і айву упаковують в ящики-двійки і трійки.
ПРАВИЛА ПРИ УКЛАДАННІ ПЛОДІВ В ЯЩИКИ
При упаковці плодів в ящики необхідно дотримуватися наступних правил: укладати їх щільними рядами плодоніжками в одному напрямі. Верхні ряди плодів поміщають над нижніми. Ряди мають бути прямими на всіх напрямках. На дно і з боків ящиків кладуть спеціальний пакувальний папір, а згори, під кришку можна покласти і звичайний папір.
ПРИ ЯКІЙ ТЕМПЕРАТУРІ ПЛОДИ ДОВШЕ ЗБЕРІГАЮТЬСЯ
Температура робить істотний вплив на лежкість плодів. Чим нижче температура, тим довше зберігаються плоди. Найсприятливіша температура для зберігання плодів від плюс 1 до плюс 3°С. В звичайних приміщеннях для зберігання плодів регулювання температури проводять за допомогою вентилятора.
У звичайних приміщеннях для зберігання плодів відносна вологість повітря має бути 80-85%. У таких умовах розвиток плісняви затримується. У приміщеннях з вентиляцією пліснява не може розвиватися і при вищій відносній вологості повітря - до 90%. Необхідну вологість повітря можна підтримувати шляхом розміщення в приміщеннях для зберігання плодів посуду з водою або мокрої мішковини.


ЧОМУ НЕОБХІДНО ПРОВІТРЮВАТИ ПРИМІЩЕННЯ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ ПЛОДІВ
Приміщення для зберігання плодів необхідно регулярно провітрювати для обмеження накопичення великої кількості вуглекислого газу, що утворюється при диханні плодів. Слід мати на увазі що в концентрації 3-5% вуглекислий газ чинить токсичну дію на плоди. У звичайних приміщеннях для зберігання плодів завдяки провітрюванню створюється більш постійна температура. Восени провітрювати слід при зниженні температури, а взимку - при підвищенні.
В умовах недостатніх опадів і нерівномірного поливу впродовж вегетаційного періоду плоди на деревах, що вирощуються на легкому ґрунті, розвиваються нерівномірно і на них утворюються гіркі плями. Калій підвищує лежкість плодів. Краще зберігаються плоди з дерев, що вступили в повне плодоношення.
Перед використанням для зберігання плодів ящики слід дезінфікувати за допомогою фумігації сіркою або миття формаліном, або гарячою водою. Дезінфікують також і приміщення, в якому зберігатимуть плоди.
Ящики з плодами встановлюють в два ряди - по 5-6 ящиків один на одному. Між рядами залишають відстань в 20 см, а між подвійними рядами - 70 см. Таким чином забезпечують належне провітрювання плодів. Ящики з плодами зимових сортів розміщують біля задньої стіни приміщення, а ящики з плодами осінніх сортів ближче до входу. Ящики групують по сортах.