Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Турботи садівників та городників


10.01.2013

Хоча на вулиці майже середина зими, для садівників та городників навіть зараз знайдеться робота. Уваги і турботи у цей час потребує сад. Головне - допомогти рослинам вистояти перед сильними морозами і захистити їх від обледеніння та вітрів.

СЛІД ЗНАТИ, що у випадку малосніжних зим і відсутності снігового покриву коренева система не тільки дерев на клонових підщепах (карлики і напівкарлики), але й на насіннєвих може підмерзнути або й повністю вимерзнути. У випадку зниження температури ґрунту на глибині 15-20 см до 12-18 градусів дерева і кущі можуть загинути. Тому досвідчені садівники на випадок настання сильних морозів завжди мають про запас субстрат для мульчування, щоб прикрити корені під кроною шаром 10-15 см.
Під час сильних снігопадів не забувайте струшувати з дерев шар снігу, адже під його вагою гілки можуть поламатися.
Походіть по зимовому саду, огляньте дерева. У ясні зимові дні легко побачити засохле, оповите павутинням листя. Тут знайшли схованку на зимівлю сотні шкідників, які, тільки-но оживши навесні, активно розпочнуть свою нищівну роботу. Видаліть гнізда шкідників і залишені на деревах муміфіковані плоди.
Підгодовуйте птахів, приманюючи їх до саду спеціально виготовленими годівницями, а поближче до весни приготуйте для них гнізда.
У цей період дуже активні зайці та миші, які обгризають кору дерев. Тож не зайвим буде перевірити обв‘язку садових насаджень.
Якщо прикопали саджанці для весняної посадки, не забувайте вичищати сніг з кругової канавки, аби закрити дорогу мишам всередину прикопаної ділянки.
Час від часу перевіряйте стан зберігання заготовлених для весняної посадки живців ягідників. Не допускайте підвищення температури повітря у приміщенні для зберігання, адже це може спровокувати розпускання бруньок, появу на живцях плісняви. Якщо пісок, в якому зберігаються живці, висох, полийте його.
Не встигли з осені підготували живці для щеплення? Не пізно це зробити і зараз.
Наріжте живці з південного боку крони, загорніть у папір, покладіть їх у целофановий кульок і закопайте у сніг з північного боку будинку або хліва, а зверху вкрийте деревними стружками. Можна зберігати живці і в холодильнику, під морозильною камерою.
Постійно треба перевіряти сховище з плодами. Яблука замерзають при температурі нижче мінус 1,4 градуси, а при плюсовій температурі вище плюс 5 градусів плоди швидко псуються. Оптимальна температура для зберігання яблук від плюс 1 до мінус 2 градусів.
Час придбати добрива для вирощування розсади. Мінеральні: нітрофоска, суперфосфат або нітроамофоска, сульфат калію, сечовина, сірчанокислий калій. Крім того, необхідно купити засоби захисту від шкідників і хвороб.
Вже зараз треба готувати тару для висівання насіння на розсаду (для подальшого пікірування). Це можуть бути бляшані баночки висотою 6-7 см, дерев‘яні ящички заввишки не більше 8 см. Під пікіровку потрібні стаканчики, коробочки, горщики заввишки 10-11 см. Тара для розсади має бути абсолютно чистою, з отворами у дні, щоб не застоювалася вода. Знадобиться і ручний обприскувач.
У січні зробіть ревізію насіння – розсортуйте, перевірте на схожість і проростання.
У третій декаді місяця можна висівати огірки для вирощування на підвіконні. Спочатку розсаду вирощують у стаканчиках висотою до 10 см, через 25-30 днів пересаджують у ящички заввишки 15-20 см, завширшки не менше 30 см, завдовжки до 100 см.