Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Мелано-огірок


07.02.2013

З року в рік городники-любителі намагаються віднайти все нові і нові цікавинки: багатьох уже не задовольняють традиційні культури. Хочеться чогось незвичайного, екзотичного. Це захоплення не минуло й мене, городника зі стажем. Постійно знаходжусь у пошуку малопоширених рослин. На сторінках «Сільських новин» хочу розповісти читачам про овоч, який, на мою думку, здатний здивувати майже кожного городника. Мова йде про мелано - рослину хоча не нову, але дуже рідкісну на наших городах.

МЕЛАНО належить до родини гарбузових, вирощується приблизно так же, як огірки чи столові дині. Висівається у відкритий ґрунт насінням на початку травня. Можливе вирощування з розсади для більш раннього плодоношення. Рослина невибаглива до умов вирощування, може рости без поливу. Навіть за спекотного літа ця рослина гідно витримує всі температурні рекорди. Однак, якщо є можливість для зрошення, то мелано щедро віддячить рясним врожаєм.
Мелано використовується в їжу подібно звичайному огіркові. Плоди вживають у свіжому вигляді, готують з них салати. Для консервування та соління зазвичай використовують огірочки семиденного віку. За смаком вони нагадують ківі з присмаком лимона і дині. Мелано містить вітаміни групи РР та вітамін С. Крім того, має дієтичні і лікувальні властивості. Його плоди сприяють виведенню з організму холестерину, корисні при атеросклерозі, захворюваннях печінки і нирок, недокрів’ї, цукровому діабеті.
Сік з мелано - хороший заспокійливий засіб. 15 крапель соку з медом перед сном позбавляють від безсоння і болю в серці. Сік з мелано також виводить із організму шлаки і радіонукліди, що дуже актуально в наш час. Його використовують для лікування туберкульозу, подагри, бронхіту.
Одним з достоїнств рослини є те, що плоди відмінно зберігаються до середини січня, не втрачаючи своїх поживних і лікувальних властивостей.
Вирощують мелано як звичайний огірок. Насіння попередньо замочують у воді кімнатної температури і висівають у відкритий ґрунт на глибину 2,5 см, витримуючи відстань між лунками 80-90 см. Особливістю рослини є те, що на кущах досить довго не з’являються плоди. Часто городник вже думає, що нічого вже не буде - аж потім дивиться: весь кущ в плодах, які з’являються одночасно і у великій кількості (до 50 штук). До того ж вони доволі швидко ростуть.
Плодоносити мелано може досить довго в залежності від строків висіву аж до заморозків.
І що ж тут не звичайного? – мовить читач, - а ось що. Плоди мелано мають доволі екзотичний вигляд. Ці досить великі (до 15 см в довжину) в технічній стиглості зелені, а в біологічній жовто-оранжеві плоди вкриті наростами-шипами, тому їх часто називають їжачками. Всередині вони, до речі, смарагдово-зелені.
Тому якщо ви хочете й себе потішити, й друзів та знайомих здивувати, раджу посіяти мелано й сподіваюсь, що ви про це не пошкодуєте.

Кожному з читачів «Сільських новин», хто забажає цю екзотичну рослину вирощувати, я безкоштовно надішлю невелику кількість насіння для розмноження. Для цього потрібен конверт зі зворотньою адресою. Бажаю Вам щедрих врожаїв!
Моя адреса: Чемерис Євген Григорович, вул. Садова, 100, смт Покровське, Покровський район, Дніпропетровська область, поштовий індекс 53600.