Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Картопля під… соломою


10.03.2013

Виявляється, можна одержувати непогані врожаї овочів на своєму городі, не вдаючись до трудомісткого і, як запевняють шанувальники органічного землеробства, шкідливого для родючого шару грунту перекопування. І допоможе тут… солома. Продукт екологічно чистий. Одна частина соломи замінює... п‘ять частин гною. На соломі можна вирощувати не тільки картоплю, але й суниці. Саме солома перешкоджає гниттю ягід (від контакту із землею) і поліпшує їх смак.
Спосіб вирощування картоплі під соломою застосовувався в Україні ще в XIX столітті. У деяких областях був поширений ще й після революції. Зараз цей забутий метод почав відроджуватися і вже зарекомендував себе з найкращого боку.
При такому способі вирощування картоплі бульби не закопують у землю, а засипають 20-сантиметровим шаром соломи, трави або листя. Протягом усього вегетаційного періоду грядку не потрібно ні сапати, ні підгортати, ні поливати. Якщо з підгортанням і прополкою тут більш-менш все зрозуміло, то про полив може виникнути питання «а якщо посуха?». Хвилюватися не варто - вологи під такою мульчею буде цілком достатньо, адже солома втримує у собі вологу дощів і роси (за відсутності опадів) плюс не пропускає в себе зайве тепло.
І нехай не бентежить вас те, що сходи з’являться пізніше, аніж у звичайної картоплі в землі. Зате збирати врожай при такому способі вирощування картоплі одне задоволення - відкинув траву і складай дорідні чистенькі бульби у відро.
Ті, хто уже спробував цей спосіб, кажуть, що урожай набагато вищий, ніж при вирощуванні традиційним способом.