Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Сорти картоплі


14.03.2013

Дара. Середньоранній, рекомендується для вирощування в зоні Лісостепу та Степу. Кущ середньої висоти, напіврозлогий, багатостебельний, слабооблистнений; стебла зелені, середньогіллясті; листки середньої величини, світло-зелені, сильно розсічені; віночок квітки червоно-фіолетовий. Бульби білі, округло-овальні, крупні, шкірка гладенька, вічка середні. М‘якуш білий. Смакові якості добрі. Зберігається добре. Урожайність висока. Вміст крохмалю в бульбах – 14-17%. Сорт стійкий до раку, порівняно стійкий до фітофторозу, висока стійкість проти іржавості бульб і парші звичайної, середня стійкість проти кільцевої гнилі, стеблової нематоди і вірусних хвороб.
Купава. Середньоранній. Стебла прямі, середньої висоти, гіллясті, середньооблистнені; листки середньої величини, темно-зелені. Бульби овальні, рожеві з привабливою гладенькою шкіркою. М‘якуш світло-жовтий, після кулінарної обробки колір не змінюється, нерозсипчастий. Смак добрий. Зберігається добре. Вміст крохмалю – 16,6-18,6%. Стійкий до раку, парші звичайної; слабо уражується сухою гниллю; чутливий до фітофторозу. Рекомендується для вирощування в усіх зонах.
Світанок київський. Середньоранній сорт. Рослина невисока, компактна. Бульби округлі, середнього розміру, рожеві, з мілкими вічками; шкірка гладенька. М‘якуш кремовий, не тьмяніє після кулінарної обробки, розсипчастий. Смак відмінний. Зберігається добре, не втрачає смакових якостей до весни. Вміст крохмалю – 17,1-19,8%. Сорт стійкий до раку; порівняно стійкий до фітофторозу та бактеріальних грибкових хвороб; чутливий до стеблової нематоди. Потребує підвищених доз добрив.
Доброчин. Дуже ефективне раннє садіння пророщеними або прогрітими бульбами. Рекомендується для вирощування в усіх зонах. Рослина середньої висоти; стебла прямостоячі, кущ добре облистнений; віночок квітки червоно-фіолетовий. Бульби овальні, рожеві з привабливою гладенькою шкіркою, вічка поверхневі. М‘якуш білий, не тьмяніє до і після кулінарної обробки, не розсипчастий. Смак добрий. Зберігання бульб задовільне. Урожайність висока та середня. Бульби вирівняні за розміром. Вміст крохмалю – 14,4-18,4%. Сорт стійкий до раку та картопляної нематоди; середньостійкий до фітофторозу.
ЗОВ. Ранній сорт, маловибагливий до грунтових умов, рекомендується для вирощування в усіх зонах України. Рослина висока, сильнооблистнена, стебла слабо пігментовані; листки темно-зелені, матові; віночок квітки великий, червоно-фіолетовий. Бульби округлі, крупні, білі; шкірка гладенька, вічка середньо-заглиблені. М‘якуш білий, до і після кулінарної обробки не тьмяніє, нерозсипчастий. Смак добрий. Зберігаються бульби добре, мають тривалий період спокою. Сорт високоврожайний, стійкий до раку картоплі; іржавої плямистості бульб; чутливий до крапчастої мозаїки.
Дарина. Перспективний середньостиглий сорт. Стебла високі, середньої товщини, трикутні, слабо забарвлені антоціаном; листки великі, глянцеваті; віночок квітки червоно-фіолетовий. Бульби овальні, шкірка червона, гладка; вічка мілкі, забарвлені. М‘якуш білий. Смакові якості добрі. Зберігається добре. Урожайність висотка. Вміст крохмалю – 16-18%. Сорт стійкий до раку, проти фітофторозу, відносно стійкий проти вірусних і бактеріальних хвороб.
Невський. Середньостиглий, високоврожайний, має добрі смакові якості. Бульби білі, округлі, великі, шкірка гладенька, вічка мілкі. Вага бульб – 100-160 г. Квітки білі. Лежкість хороша. Потребує підвищеної дози добрив.
Адретта. Середньостиглий, високоврожайний, дуже смачний. Бульби овальної форми, м‘якуш від світло-жовтого до жовтого забарвлення, вага бульб - 110-160 г. Цвіте рясно, квітки великі, білі. Стійкий до захворювань.
Астерикс. Середньопізній сорт. Рослина висока, стебла прямостоячі з добре вираженим антоціановим забарвленням; листки – від великих до середніх, темно-зелені. Бульби великі, видовжено-овальні, червоні; шкірка лускувата, вічка поверхневі. М‘якуш світло-жовтий, дещо твердої текстури, не тьмяніє після приготування. Смакові якості добрі. Зберігається добре. Вміст крохмалю в бульбах – 17,9%. Стійкий до раку, парші звичайної та картопляної нематоди; чутливий до ураження листя і порівняно стійкий до ураження бульб фітофторозом.
Воловецька. Середньопізній сорт. Маловимогливий до грунтових умов. Рослина висока, стебла слабогіллясті, з крапчастим антоціановим забарвленням уздовж стебел, сильнооблистнені; листки темно-зелені, матові. Бульби округлі з тупуватою верхівкою і плескатою попувиною, жовті; шкірка сітчаста, вічка середньозаглиблені. М‘якуш жовтий, після кулінарної обробки не змінюється, не розсипчастий. Смакові якості добрі. Урожайність середня. Вміст крохмалю – 18,5-19,4%. Зберігається добре: бульби довго не проростають. Стійкий до звичайного і міжгірського агресивного типів раку, парші звичайної, стеблової нематоди; має польову стійкість до фітофторозу, вірусних хвороб.