Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Курчата без квочки


02.05.2013

Місце для курчат готують завчасно. Приміщення для них має бути чистим, теплим, добре вентильованим. У перші 30 днів життя курчата особливо потребують тепла, тому приміщення обладнують пристроєм для локального обігріву - електрогрілкою або цегляною боровою піччю. Електричну грілку можна виготовити самим: збивають дерев’яний ящик заввишки 45-50 см у вигляді піраміди розміром 40x80 см вгорі і 65x100 - внизу. Його встановлюють на ніжки, щоб курчата могли вільно входить під грілку. До верхньої кришки ящика прикріплюються три електропатрони для ламп потужністю 40-60 Вт. Одна така грілка може обігріти 100 курчат. Для добових курчат температура в приміщенні (в зоні розміщення молодняка) повинна бути +29-30°С, з шостого дня її можна знизити до +26 градусів. Кожного наступного тижня температуру зменшують і до кінця місяця доводять до +18. На цьому рівні її підтримують до кінця вирощування курчат.
Багато птахівників-любителів застосовують для обігріву курчат електронагрівальні прилади. Для цього замість спіралі вкручують лампу 100 Вт. На даний час промисловістю випускаються дуже зручні і безпечні в пожежному відношенні електрогрілки у вигляді керамічних плойок. Вони мають високу міцність і мало витрачають електроенергії. Встановлюють їх на підлозі з розрахунку одна на 30 голів (при площі панелі 26 кв. см). Панель нагрівається до +40 градусів, і курчата охоче на ній гріються. Температура в приміщенні повинна бути +25-26 градусів. Хоча вона може бути значно нижчою, ніж під обігрівачем.
Курчат розміщують в приміщенні так, щоб на кв. м площі припадало 20-25 голів. У віці 5 тижнів курчат розсаджують, залишаючи по 16, а з 10-го по 20-й тиждень - по 10 голів на кв. м. Перші 3-5 днів курчат розміщають на папері, який настилають на підстилку. Це необхідно тому, що в цей період вони клюють все, що їх оточує, - тирсу, полову і т.д., засмічуючи зоб, від чого часто гинуть. При розміщенні курчат на підлозі обов’язково застосовують підстилку. Товщина підстилки визначається її призначенням. Якщо вона тільки для захисту підлоги від забруднення послідом, її настилають тонким шаром. У цьому випадку підстилку замінюють щодня або через день. Така підстилка прийнятна тільки в теплу пору року. Основне призначення підстилки - вбирати вологу та зберігати тепло. У холодну пору року використовують глибоку підстилку. Стелять її на суху підлогу. Можна підлогу спочатку покрити сухим кінським, коров’ячим або овечим гноєм шаром 5 см, це зберігатиме тепло.