Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Бамія - дієтичний овоч з Африки


01.08.2013

Ця овочева культура поки мало знайома нашим господарям. У різних країнах рослина має різні назви - бамія, гомбо, дамські пальчики, окра.

БАМІЯ - це однолітня овочева рослина сімейства мальвових. Це теплолюбна й світлолюбна рослина. Батьківщина бамії – спекотна Африка.
Залежно від сорту висота її може бути від 30 см - карликові сорти, до 2 метрів - високорослі сорти. Стебло у бамії товсте, гіллясте, листя велике. Плоди нагадують довгі пальчики, у природі виростають до 30 см, коричневого кольору. Плоди бамії за смаком нагадують баклажани або спаржу. У їжу використовують молоді зав’язі, темно-зеленого кольору довжиною 3-6 см, більш зрілі стають твердими та несмачними.
З бамії готують овочевий суп, використовують як приправу або гарнір до м’яса, консервують. Страви з бамії вважаються дієтичними, рекомендовані при хворобах шлунка. Підсмажене зріле насіння може замінити каву.
Насіння бамії проростає при температурі вище 20°С. Добре росте на легких, багатих перегноєм ґрунтах. Для посадки бамії не рекомендуються важкі глинисті ґрунти з близьким рівнем залягання ґрунтових вод.
Глибина посіву насіння 3-4 см з відстанню між рядами 70-80 см, у рядах для карликових форм - 30 см, для сильнорослих 40-60 см.
Найкраще вирощувати бамію розсадним способом. Але при цьому варто пам’ятати, що рослини погано переносять пересаджування, тому насіння сіють у невеликі горщики, з яких потім рослини акуратно пересаджують у ґрунт.

ДОГЛЯД ЗА БАМІЄЮ
У процесі вегетації бамія вимагає своєчасних прополок, розпушування міжрядь, періодичних поливів. Незважаючи на те, що культура вважається засухостійкою, при нестачі вологи вона розвивається погано, знижується врожай плодів та їхня якість.
Рослини зацвітають через два місяці після посадки, тому не слід розтягувати строки збирання. Збирають плоди раз на три-чотири дні. Найчастіше городники вирощують сорти Білий Оксамит, Дамські пальчики, Біла циліндрична 127, Зелений Оксамит з вегетаційним періодом від 50 до 150 днів.
Бамія дуже врожайна культура і при правильному вирощуванні плоди можна збирати до самих заморозків.