Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Знайомтесь: японський перепел


15.08.2013

Японський перепел відомий також як східний або азіатський перепел.
Є дані, що японський імператор отримував полегшення від туберкульозу після вживання м’яса перепелів. Це дало поштовх до більш широкого вживання м’яса і яєць перепелів в їжу. За період з 1910 по 1941 роки популяція перепелів в Японії різко зросла. Після чого японський перепел отримав широке поширення в Азії, а потім і в Європі.


ЯПОНСЬКИЙ ПЕРЕПЕЛ досить великий (13-16 см) і масою 150-200 грам. Його часто розводять в домашніх умовах для отримання смачних і корисних яєць. Крім того, перепела служать «постачальниками» високоякісного м’яса, що вважається дієтичним продуктом. Для цієї мети в багатьох країнах із середини XX в. створені спеціалізовані господарства, рентабельність яких досить висока. Виведено навіть спеціалізовані породи японського перепела різного напряму - несучки і бройлерні (м’ясні), декоративні.
Від самки японського перепела яйценосної форми отримують 300 і більше яєць на рік масою 10-12 г кожне. Нестися починають у 45-50-денному віці. Перепели бройлерного напряму швидко досягають маси 200-250 г, тоді як маса птахів яйценоскої форми рідко буває більше 150-180 г. На основі промислових порід японського перепела виведені різні кольорові різновиди, проте вони всі відрізняються досить високою продуктивністю. Цей вид перепела можна вважати одомашненим, утримувати його в домашніх умовах нескладно.
Утримують групами: один самець і три - п’ять і навіть більше самок. Для досягнення високої яйценосності цим перепелам необхідні 18-годинний світловий день і постійна температура близько 20 градусів.
М’ясо перепелів смачне, ніжне, підходить для дієтичного харчування. Перепелиним яйцям часом приписують мало не цілющі властивості, розхвалюють їх чудодійну силу. Нібито вони повертають молодість і навіть можуть змагатися з віагрою! Об’єктивно, за вмістом деяких мікроелементів, перепелине яйце кілька перевершує куряче. А суб’єктивно, яйця перепелів смачніше курячих. Термін зберігання перепелиних яєць приблизно в 3 рази більше в порівнянні з курячими. При температурі не вище +5°С (тобто в холодильнику) - до 3-х місяців, а при +25° С - близько місяця, за умови, що шкаралупа не ушкоджена.
Щодо питання утримання та розведення перепелів, хочеться звернути вашу увагу на те, що перепілка - птах полохливий, в природі живе у високій траві, де знаходить собі прожиток і виводить пташенят. Сполоханий птах злітає різко вгору і, відлетівши трохи, опускається і знову ховається у траві. Яйцекладку починає, коли тривалість світлого час доби перевищить 12 годин. Ці природні особливості поведінки перепелів та середовища їх початкового проживання задають певні вимоги до приміщення, режимам освітлення та конструкції клітини. Спираючись на них, будується вся технологія розведення і утримання перепелів у домашніх умовах. Не можна утримувати перепелів у вольєрах і у високих клітках. Висота клітки для перепелів 20-25 см. Інакше, злетівши, перепела наберуть пристойну швидкість і розіб’ють собі голови об стелю. Іноді рекомендують робити стелю в клітках для перепелів з брезенту. Це зайве. Цілком достатньо обмежити висоту клітки. Стеля робиться з фанери або ДВП. Не можна утримувати перепелів в клітках, повністю виготовлених із сітки. І проблема не в самій сітці, а у відкритості клітки з усіх боків. Враховуючи природну лякливість птахів, клітка для перепелів повинна бути закрита з усіх боків, крім місць доступу до годівниці і поїлки. Але якщо ви все ж купили клітки із сітки - треба їх доопрацювати, прикривши бічні і задні стінки шматками ДВП. Для більшої довговічності ДВП слід профарбувати.
Годують японських перепелів усіма видами зернових кормів з дрібним або подрібненим зерном, яєчним кормом і зеленню. Добре їдять вони і комбікорми з підвищеним вмістом протеїну, що позитивно позначається на їх продуктивності. Корм додають у годівниці регулярно, у міру поїдання. Найбільш висока продуктивність японських перепелів досягається при годуванні їх спеціальним перепелиним комбікормом або комбікормом для курей-несучок. Ці види комбікормів характеризуються підвищеним вмістом протеїну, макро- і мікроелементів, що позитивно впливає на організм птиці при інтенсивній яйцекладці. При утриманні японських перепелів для харчових яєць зазвичай використовують клітки висотою 15-17 см, з площею дна 50х25 см, куди поміщають п’ять-шість самок і одного самця. При більшій кількості птахів площу відповідно збільшують. Для раціонального використання місця зазвичай кілька таких кліток ставлять одна на іншу (типу стелажу). Перепели охоче купаються в сухому піску, що необхідно враховувати при їх утриманні та періодично ставити для цієї мети в клітку ванночку з шаром піску товщиною 5-7 см.
Розведення цих перепелів можливо лише при використанні інкубатора, бо інстинкт насиджування у них практично втрачений. Термін інкубації яєць - 17-18 діб. Перепелята з перших годин життя здатні самостійно харчуватися. У силу дуже швидкого росту і розвитку їм потрібні корми з високим вмістом протеїну, вітамінів і мінеральних речовин. У перші дні життя їх годують дрібно рубаним вареним яйцем, сиром, меленими сухарями, різаною зеленню. З 3-4-денного віку їм можна давати дрібнозернистий річковий пісок, а з 5-го дня - дроблене зерно або крупу (ячну, кукурудзяну, пшеничну). При правильно складеному кормовому раціоні молоді перепела досягають статевої зрілості у віці 42-45 днів, фізіологічної - в 55-60.