Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Українські рослини-обереги


08.01.2014

Здавна рослини не тільки годували людину і прикрашали двори, але й захищали від нечистої сили

Калина вважається надзвичайно сильним оберегом, хоча сама, на жаль, піддана шкідникам, зокрема, калиновому листоїду. Калина є символом жіночої долі, уособленням нареченої. Настоєм калини закохані дівчата кропили тропи, якими ходив коханий, щоб його приворожити. Шматочок деревини в кишені захистить від пристріту. Крім того, він допоможе знайти роботу тим, хто її шукає, і вирішити ділові проблеми.
М’ята — теж рослина-оберіг. Із м’ятою складали букети, які ставили в будинку, оскільки вірили, що вона захищає від злих духів. Вважається рослиною, що приносить удачу і притягає гроші. Тому нерідко м’яту клали в гаманець або натирали нею схованку, де тримали свої цінності. Крім того, ця рослина наділена приворотною силою.
Кріп вважається оберегом у багатьох країнах. Його вішали над дверима будинку, щоб ніхто не зайшов зі злими намірами, а також клали в колиску для захисту дитини.
Мак в Україні здавна висаджували навколо будинків для відлякування відьом, чортів, вампірів. Вірили: поки нечиста сила не перерахує весь мак у коробочках, нічим іншим займатися не зможе. А там, дивися, і півні заспівають. Насіння маку розсипали на могилі людини, яку вважали чаклуном. Мак ще є символом родючості. Особливо сильний мак-самосів, його ніколи не знищували. Освячений мак, насипаний під порогом, має здатність не пускати в будинок людей з недобрими помислами.
Цибуля та часник здавна вважалися кращими оберегами від усіх видів пристріту і чаклунства, оскільки вірили, що вони відлякують злих духів і заздрісників. Половинки цибулин, розкладені в різних кімнатах, поглинають негатив і хвороби. Вранці їх варто викидати, не торкаючись.
У будинку можна розвісити пучки цибулі та часнику. До речі, не рекомендується викидати лушпайку цибулі на землю, оскільки так викинете своє благополуччя. Щоб привернути успіх і багатство, лушпайку необхідно спалювати. Кинути цибулину вслід нареченій означає викинути її сльози. А ось на удачу нареченій потрібно взяти із собою часник. Іноді молодій навіть вплітали його в коси. Часник клали на воротах, щоб відьми не ходили доїти корів.
Папороть. Квітку цієї рослини шукають у купальську ніч, але безуспішно, адже папороть не цвіте. Посаджена у саду або біля порога будинку, вона надійно захистить від злих сил. Вважається чоловічою рослиною.
Дуб - дерево-донор, що наділяє енергією і силою. Але він благоволить і допомагає тільки сильним людям. Це істинний хоронитель роду. Символізує світову вісь, що з’єднує верхній і нижній світи. У часи язичництва дуби, що вважалися деревами громовержця Перуна, вирубувати забороняли. Помічено, що в дуби-велетні блискавка вдаряє частіше, ніж в інші дерева. Це потужний засіб від пристріту: достатньо носити із собою шматочок його деревини або жолуді. А ще дуб - символ родючості.
Акація енергетично заряджає на народження дітей. Для цього треба принести додому її гілочку і поставити біля ліжка. Це рослина-донор, що має здатність ділитися з вами своєю енергією.
Береза — символ жіночності. Дає силу слабким і хворим, заряджає оптимізмом. Знаючи про захисні сили берези, люди здавна робили з неї колиски. За народними прикметами, якщо з берези тече багато соку - літо буде дощовим.
Барвінок - талісман любові. Зміцнить шлюб і збереже рід, символізує вірну любов.
Звіробій захистить від тих, хто входить у будинок зі злими помислами. Корінь звіробою носили як оберіг. Вірили також, що це рослина, яка приносить любов.
Листя кропиви, розкидане у дворі, також захищає від злих сил.
Подушка, набита сухим хмелем, допомагає заснути. А взагалі ця рослина - символ родючості. Перед вінчанням мати посипала молоду хмелем.