Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Колготки для капустянки


06.02.2014

У минулому році спробувала боротись із капустянкою шляхом закопування у землю пляшок з-під мінералки, наповнених пивом. Кілька шкідників потрапили у пастку, та більшість залишилась на городі. Скажіть, які ще існують безпечні для людини засоби боротьби з цим небажаним гостем.
Катерина Глушко, сел. Шишаки, Полтавщина.


НЕВДОВЗІ можна бути висіяти насіння для отримання розсади. І хоча з розсадою доволі багато клопоту, бажання отримати ранній урожай нас мобілізує і надихає на подвиги. І ми день у день плекаємо ніжні росточки, уважно споглядаючи за їхнім розвитком. І ось настає час, ми висаджуємо виплекану розсаду у відкритий ґрунт. Стрункі зелені рядочки милують око, душа радіє. Аж одного ранку ви помічаєте, що, ніби воїни після бою, полягли підкошені під корінь найкращі рослини. Це підступний ворог – капустянка – безжально знищує наші надії.
Боротьбу з палею, або капустянкою, власники присадибних ділянок ведуть постійно, рік у рік. Однак, на превеликий жаль, вона часто буває не дуже успішною для городників. До них ще недавно належав і я, адже що тільки не застосовував, щоб позбутися капустянки на своїй ділянці: від отрут до хитромудрих пасток. Навіть пивом пригощав шкідників, але вони навіть і не збиралися залишати обжиту ними територію.
Залишилася тільки надія на ...старі жіночі колготки - про цей спосіб знайомі розповіли моїй дружині, порадивши застосувати його для боротьби з капустянкою.
З тих пір ось уже кілька років поспіль ми висаджуємо розсаду овочів, помістивши її із грудкою землі в невеликі мішечки, зроблені зі старих колготок або капронових панчох.
Виготовляємо мішки таким чином: відрізаємо шматок панчохи потрібної довжини, зав’язуємо його з одного боку, а потім поміщаємо до нього рослину із грудкою землі так, щоб залишений вільний кінець панчохи можна було не дуже туго зав’язати на стеблі рослини. Тут головне зробити все акуратно, щоб не було щілин, крізь які до рослини могли б потрапити шкідливі комахи.
Потім розсаду висаджуємо так, щоб верхня частина капронового мішечка виступала над землею приблизно на 5 см.
При такому способі посадки коріння рослин легко проникає через капрон, де комахи не можуть заподіяти їм великої шкоди. Зверху ж корінь і стебло надійно захищає капроновий мішечок.
Слід зазначити, що при вирощуванні у мішечках-панчохах рослини ростуть добре, але вимагають трохи більше вологи, ніж звичайно. Крім того, доводиться стежити за тим, щоб ці мішечки не затягувало і не засипало землею після поливів. Тому за необхідності потрібно трохи розкопувати лунки, але робити це доводиться доти, поки стебло не стане настільки грубим, що буде вже “не по зубах” капустянки.
Тож не поспішайте викидати старі капронові колготки, прибережіть їх для капустянки.