Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Карликова кукурудза


27.02.2014

Селекціонери створили безліч сортів, на будь-який смак, гаманець, для різних зон вирощування, для консервування і т.п. З’явилися навіть декоративні сорти з різнокольоровими зернами й листям. Тож цукровою кукурудзою на сьогодні вже нікого не здивуєш. Але навіть досвідчені городники не знають, що існує в природі й карликова кукурудза, інколи її називають міні-кукурудза. Про неї я й хочу розповісти.

КАРЛИКОВУ кукурудзу я вирощую вже кілька років, тому маю деякі знання про неї. Отже, карликова кукурудза – це сортотип цукрової кукурудзи. Я вирощую сорт Мінор, тож про нього й піде далі мова. Мінор формує низькі рослини висотою максимум до 1.5 м. Його особливістю є те, що він росте немовби кущем, тому що формує багато пасинків, на яких розвиваються качанчики.
Качанчики маленькі за розміром, десь 10-12 см в довжину, тоненькі молоді зерна білого кольору, а дозрілі - синьо-чорного. На головному стеблі зав’язується до 8 качанчиків. Всі вони дозрівають не разом, тому рослина є своєрідним міні-конвеєром з виробництва солодкої продукції – через це період плодоношення у Мінора набагато довший, ніж у звичайної кукурудзи, тому й висівати насіння можна всього кілька разів на сезон, щоб подовжити споживання кукурудзи. Так, посіявши насіння влітку, можна до пізньої осені бути з урожаєм.
Качанчики щільно облягають обгорточні листки, так, щоб їх очистити, потрібно докласти певних зусиль – це великий плюс, адже й шкідникам, і хворобам дістатися до зерен буде не так просто, а отже, зменшиться кількість обробок отрутохімікатами, зекономляться кошти, й ми отримаємо екологічно чисту продукцію, що так важливо для нашого організму. Ще однією особливістю є те, що качанчики у Мінора їстівні повністю, їх споживають без відходів, для отримання високовітамінної продукції їх можна споживати у свіжому вигляді, в салатах, звісно, можна і варити. Крім того, їх можна заморожувати. А особливо смачні качанчики у Мінора консервовані цілими.
Ще одним плюсом є те, що рослини достатньо густо вкриті листям, яке при висиханні не обтріпується вітром і не розноситься по всьому городу, а висушені стебла - чудовий корм для худоби. Ось така вона, карликова кукурудза - безвідходна культура.

Особливості агротехніки
Агротехніка подібна до звичайної цукрової кукурудзи. Рослина теплолюбна, тож не потрібно поспішати з висівом у ґрунт. Насіння в залежності від часу висіву можна сіяти як сухим, так і змоченим.
Я висіваю намочене, або й пророщене насіння. Глибина загортання до 5 см, міжряддя 60-70 см, в рядку 50-60 см. В одній лунці залишаю по 1-2 рослини, краще по одній. Часто чую таке запитання: по стільки насінин висівати в лунку? На це можу сказати: все залежить від наявності у Вас насіннєвого матеріалу, якщо рекомендують висівати, скажімо, по 5 насінин в лунку, а у Вас на руках лише 10 насінин, то що висівати лише 2 лунки, звісно ні – тут можна і 10 лунок висіяти.
Подальший догляд звичайний: розпушування ґрунту, знищення бур’янів. Ось коротко і все про карликову цукрову кукурудзу.
Якщо Вас зацікавила моя розповідь і Ви бажаєте вирощувати цю чудову рослину на своєму городі, кожному з читачів «Сільських новин» я безкоштовно надішлю невелику кількість насіння сорту Мінор для подальшого розмноження. Для отримання насіння надсилайте, будь ласка, підписаний конверт. Бажаю Вам щедрих врожаїв, в отриманні яких нам допоможуть своїми цінними порадами «Сільські новини».

Моя адреса:Чемерис Євгеній, вул. Садова 100, смт Покровське, Покровський район, Дніпропетровська область, 53600.