Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Квітуча пишнота хеномелеса


13.03.2014

Грецьке слово «хеномелес» перекладається як «розколоти яблуко». Цей чудовий чагарник відомий за назвою «японська айва».

ВИРОЩУВАННЯ ХЕНОМЕЛЕСА
Ранньою весною, бажано до того, як розпустяться бруньки на рослині, висаджують дворічні саджанці хеномелеса в приготовлену для посадки яму. Оскільки чагарник цей вимагає перехресного запилення, варто розміщати поруч кілька рослин. Особливо пишно квітують кущі, висаджені на відкритих освітлюваних сонцем просторах. Можлива й пізня осіння посадка хеномелеса, у цьому випадку кущі потрібно гарненько підсапати.
При посадці важливо, щоб коренева шийка рослини залишилася на рівні ґрунту. Посаджені кущі потрібно добре полити. Хеномелеси стійкі до посухи, але краще ростуть при регулярному поливі. Цей чагарник віддає перевагу легким родючим суглинкам або супіщаним ґрунтам; погано реагує на вапняні ґрунти і надлишок солей.
Росте хеномелес досить повільно, і без пересадження на одному місці живе до 80 років. Догляд полягає в періодичному внесенні добрив: навесні - азотних; після плодоносіння - калійних і фосфорних. Ґрунт під кущами рекомендується мульчувати корою, деревною тирсою або торфом. Розпушування виконують рідко, як правило, одночасно з прополкою бур’янів.
Обрізку хеномелеса роблять один раз на п’ять - шість років, видаляючи старі та сухі гілки. Якщо взимку однолітні пагони підмерзли, ушкоджені гілки можна підрізати. Це викликає активне розгалуження куща.

ХЕНОМЕЛЕСИ З НАСІННЯ
Хеномелес висівають під зиму свіжозібраним насінням. Це оптимальний варіант, оскільки йому потрібна стратифікація, що дозволяє отримати дружні, рівні сходи. Якщо посів здійснюється навесні, насіння попередньо стратифікують при температурі від 0°С до -3°С у вологому піску протягом двох – трьох місяців.
Пікірування сіянців виконують після того, як з’явиться пара справжніх листочків. До посадки на постійне місце саджанці два роки вирощують на грядах; на другий рік їх обрізають, що стимулює ріст пагонів.

СМАЧНО І КОРИСНО
Хеномелес японський, називаний ще японською айвою, на третій рік починає приносити плоди. Вони з’являються на кущах до кінця вересня і за виглядом нагадують дрібні жовті яблука. З плодів айви готують варення, компот, сік, джеми і повидла. Айву сушать, консервують з цукром у співвідношенні один до одного, використовують у заготівлях у суміші з іншими плодами.
Плоди айви багаті на залізо і вітаміном C, їх застосовують при лікуванні захворювань печінки, серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту та навіть деяких видів пухлин. Хеномелес, цей гарний і надзвичайно корисний чагарник, упевнено завойовує серця садівників.