Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Цей неприємний сусід


22.05.2014

ВОВЧОК ЗВИЧАЙНИЙ - буро-коричневий жук із ряду прямокрилих, відомий своїми музичними здібностями (до цього ж ряду належать коники і цвіркуни). Живе в землі, вміє літати і надзвичайно плодючий. Зимує в ґрунті в справжніх підземних палацах - спірально закручених галереях і терасах. У червні самиці починають відкладати яйця в гнізда - овальні камери, розташовані на глибині 10-20 см. Через 10-17 діб з’являються личинки, які схожі на дорослих комахах, але менших розмірів і без крил.
Вийшовши з підземного палацу погуляти, вовчок акуратно, немов ножицями, зрізує корені рослин, що зустрілися на шляху, особливу перевагу віддає овочевим культурам - помідорам, огіркам, ранній картоплі.
Якщо на вашій ділянці завівся вовчок, залийте його ходи і гнізда водою, розчином гасу (100 мл на літр води) або прального порошку (4 ст. ложки на 10 л води).
Як приманка підійдуть і купки свіжого гною. В них жуки заповзуть для облаштування гнізд і відкладання яєць. Через місяць купки прогляньте, виберіть і спаліть жуків та їхні яйця.
Вовчка можна ловити і на мед. Скляну банку змастіть зсередини медом (нижче шийки) і вкопайте врівень з ґрунтом. Згори прикрийте зігнутим шматком заліза або картону, потім соломою. Вовчок лізе на мед і падає на дно банки.
Його можна ловити і на пиво. Для цього вкопайте пляшку під кутом 45 градусів, налийте в неї трохи пива (десь 100 мл) і накрийте шматком заліза, щоб дізнатися, де знаходиться пастка. Для більшого ефекту місце пастки можна зволожити. Десь через тиждень пляшка наповниться, викопайте її, видаліть комах і знову налийте пиво.
Вовчок не переносить запахи хвої, тухлої риби, висаджених на ділянці квіток - чорнобривців. Тому при садінні в лунку кладуть рибу, хвою або, наприклад, пісок, змочений гасом, а також коров’ячу сечу.
Щоб вовчок не заповзав у теплицю, натягніть навколо неї по землі мотузку, просочену гасом.
А якщо ви розкладете на грядці листя часнику, м’яти або встромите за її периметром вербові лозини, то заслін від вовчка протягом двох тижнів забезпечений.
Хорошим методом боротьби є і висадження розсади в лунки, в які укладена капронова сітка, щоб не дати можливості вовчкам рити свої ходи. Також можна використовувати для розсади пластикові пляшки обрізані з обох кінців, всередину яких висаджена розсада (вовчок такі рослини чіпати не буде, оскільки його ходи пролягають в основному не глибше 5-7 сантиметрів.
Часто навіть звичайне перекопування дає чудовий ефект, особливо воно дієве у червні, коли відбувається відкладання яєць. При перекопуванні легко пошкодити гнізда, порушивши їх температурний режим, що знищить личинки і яйця вовчків.
Але знищивши вовчка у себе на городі, ви не можете бути впевнені, що він не повернеться до вас знову з інших ділянок. Тому, враховуючи, наприклад, те, що жук не любить піщані ґрунти, на яких його ходи легко обвалюються, багато садівників навколо ділянки викопують траншеї, в які засипають пісок. З цією ж метою пісок перемішують перед посадкою з добривами.
А коли настане осінь, глибоко перекопайте ґрунт, викопайте ями завглибшки 30-40 см з прямовисними стінками і заповніть їх гноєм і солом’яною трухою. Вовчок залізе в такі укриття для зимівлі. У найперші морозні дні ями розкопайте, і шкідники, які опинилися на поверхні, загинуть від холоду.