Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Мексиканський гарбуз в Україн


04.01.2017

П’ять років тому у нас на городі з’явився незвичайний мексиканський гарбуз Піпіан із Тукспана (Pipian From Tuxpan). Це один із видів зимового гарбуза (Cucurbita mixta), який ще називають змішаним. Відрізняється він тим, що його плоди можуть зберігатися від 1 до 3 років. Нам уже відомі види гарбузів, які зберігаються більше року – це бенінказа (восковий) і фіголистий. Але на відміну від них змішані гарбузи мають високі смакові якості. Будова куща, листя і стебла такі ж, як і у звичайного гарбуза, а от насіння дуже оригінальне – біле, краї з дрібними ворсинками срібно-блакитного кольору. Самі плоди круглі, білі, з темно-зеленими штрихами і смужками. М’якоть у них жовто-оранжева, м’яка і соковита. Серединка (там, де знаходиться насіння) волокниста.

У Мексиці із плодів варять супи, їх тушкують, використовують у салатах, листя, стебла і квітки додають до готових страв і роблять із них салати. Але основна мета вирощування цього гарбуза – отримання насіння, з якого готують майянський соус. Ми теж пробували його готувати. Отже, для соусу потрібно 4 помідори, зубчик часнику, 2 гострих перця і склянка сирого очищеного насіння Піпіана з Тукспану.

На розігрітій сковороді на слабкому вогні обсмажуємо гарбузове насіння до утворення золотистого відтінку. Після обсмажування насіння треба зняти і пересипати в іншу ємність. На тій же сковорідці акуратно обсмажуємо очищені від шкірки помідори разом з гострим перцем. Насіння гарбуза треба перемолоти в кавомолці, після чого поступово додавати в кашку з помідорів і перцю. А наостанок покласти часник і зелень (за бажанням). Соус виходить густий і на ура йде з м’ясом і картоплею.

Насправді рецептів дуже багато. Відмінними ласощами буде і просто підсмажене насіння. Воно має оригінальний горіхово-тропічний смак.

Головна перевага Піпіана із Тукспана – корисні властивості. У плодах міститься багато каротину і вітамінів, зокрема вітаміну D. А за вмістом заліза сорт заслуговує на звання чемпіона серед усіх існуючих гарбузів. Солі, мідь, залізо і фосфор, на які багатий цей гарбуз, позитивно впливають на процес кровотворення. Корисний він при захворюваннях печінки і нирок. Великий вміст пектину сприяє виведенню холестерину з організму. Можу порекомендувати Піпіан із Тукспана літнім людям – сік з його м’якоті легко засвоюється і добре впливає на організм. Свіжовичавленний сік використовують для лікування нирок, також він має заспокійливий ефект, покращує сон. Компреси із розтертої м’якоті прикладають на уражені ділянки шкіри при екземі, опіках і висипах.

Цей сорт невибагливий, добре росте на будь-якій пухкій родючій землі. Насіння сію наприкінці квітня у відкритий ґрунт, закладаючи на глибину 3-5 см. Перед посівом витримую його добу в теплій воді, що сприяє швидкому проростанню. У ямку кладу по 2-3 насінини. Сходи зазвичай з’являються через 7-9 днів. У ямці залишаю по дві найбільш міцні рослини, зайві видаляю. Схема посадки – 90 на 120 см. Подальший догляд як за звичайним гарбузом. За сезон на одному кущі зав’язується до 20 плодів, з кожного отримую 100-200 штук насіння. Піпіан із Тукспана добре переносить спеку, однак ріст при цьому сповільнюється. Тому все літо раз на тиждень поливаю рослини і регулярно розпушую ґрунт.

У це спекотне літо мені вдалося отримати пристойний урожай, а разом із ним і багато насіння. Я з радістю поділюся насінням цього сорту з усіма бажаючими безкоштовно. Для його отримання не забудьте вкласти в лист конверт зі зворотною адресою.

Руслан ДУХОВ,

вул. Тюркіна, 41, с. Мишурин Ріг, Верхньодніпровський р-н, Дніпропетровська область,

51610.


 

Всього - 1


микола29.12.2020

Лист Ви отримали ,надіємось на відповідь(Хмельницький)