Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Січневі турботи


11.01.2017

Січень. Здавалося б, сад спить, на городі сумно, але повністю забути про турботи ні садівнику, ні городнику не доводиться. Від того, наскільки дбайливо ми поставимося до того, що дарує нам у цьому місяці природа, наскільки якісно витратимо час, що видався для відпочинку, залежить і те, як рослини перенесуть зиму, і те, як підготується до весни земля, і те, що буде рости на наших грядках у новому сезоні.

СНІГ У ПОМІЧ

Якщо землю вкрив сніг - це добре. Він охороняє коріння рослин від вимерзання. І тому у саду й на городі необхідно трохи погосподарювати: накидати сніг під дерева, на пригнуті до землі пагони малини й винограду, на кущі смородини й аґрусу, на грядки. Особливо чутлива до сильних морозів суниця - про неї необхідно подбати в першу чергу. У зонах із сильними вітрами, добре б виставити щити для затримання снігу. Якщо над суничною грядкою утворилася льодяна кірка, її обов‘язково треба попротикати, щоб рослини не задихнулися.

З гілок дерев сніг краще струсити, особливо якщо це одно, двох, або трирічні саджанці. Робити це необхідно опівдні, коли сніг трохи підтане, за допомогою довгої тичини, починаючи з нижнього ярусу гілок. Для того щоб не ушкодити замерзлу кору, кінець пристосування краще обмотати дрантям.

НЕЗВАНІ ГОСТІ

Якщо внадяться до вас у гості зайці та миші, то проблем не уникнути. Тому необхідно постійно оглядати територію саду-городу на предмет слідів їхнього перебування, і, якщо вони виявляються - терміново вживати заходів.

Якщо ж усе було зроблено заздалегідь, то в січні залишається тільки поправляти обв’язку на штамбах дерев і, щоб зруйнувати мишачі ходи, притоптувати навколостовбурні кола.

Але сад і грядки не єдине місце, де можуть з’явитися гризуни. Підвал, льох, сараї - територія, куди люблять навідатися миші й пацюки. Тут необхідно поставити пастки, а на вентиляційні ходи - сітку.

КРУПНОМІРИ

У січні можна зайнятися посадкою дерев, однак правило це підходить тільки для крупномірів. Пересаджені в цей період, вони легше приживаються. При цьому яблуня, груша й слива досить просто переносять цю процедуру, а от вишня старше 10 років вимагає обережності й особливої уваги.

НА ПІДВІКОННІ

Якщо ви хочете виростити свіжі вітаміни на підвіконні - самий час зайнятися вигонкою цибулі на перо, висадити в горщики або ящики кореневу петрушку, зубки часнику. Якщо ж є бажання повозитися з більш серйозними посадками, то можна посіяти крес-салат, шпинат, руколу. Але для останніх обов’язково необхідно організувати більш ретельний догляд і якісне досвічування (тривалість світлового дня має скласти для них від 13 до 15 годин на добу). Якщо ви плануєте виростити на городі кореневу або черешкову селеру, картоплю з насіння, пізні сорти перців, - самий час посіяти їх для одержання розсади. А ще у січні висівають насіння окремих сортів полуниці.

ІНВЕНТАР

У період відносно вільних зимових днів, необхідно подбати про садовий інвентар. І отут мова не тільки про ремонт, але про добір і покупку нових інструментів. А так само закупівлі мінеральних добрив, землі для висіву насіння на розсаду, плівки, нетканого укривного матеріалу та інших необхідних для саду й городу речей.

Крім того, самий час підготувати й новий комплект одягу для роботи з хімікатами, переглянути відра й кошики, купити рукавички. При цьому варто пам’ятати, що рукавички бувають різними: для роботи із ґрунтом, для догляду за деревами й чагарниками, для збору врожаю, для контакту з рідиною.

СХОВИЩА

Обов’язковою є в середині зими й ревізія сховищ. Ретельний огляд овочів і фруктів, ліквідація підгнилих, підтримування правильного температурного режиму й вологості - гарант схоронності основної маси заготівель.

 

НАСІННЯ

У січні можна скласти сівозміну, вивчити нові пропозиції сортів, купити насіннєвий матеріал. Одним словом, всі думки вже мають бути про весну.