Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Солодкий перець на будь-який смак


08.02.2017

Як і всі дачники, я починав з відомих сортів Гогошари, Подарунок Молдови, Ластівка, Каліфорнійське чудо та Білозерка. За останні роки випробував багато сортів. Наразі у моїй колекції їх близько 50. Половина з них – новачки. З найцікавішими сортами хочу вас ознайомити.

НОВИНКА із США – сорт Король Артур. Він ранньостиглий, високоврожайний, з дружним достиганням. Плоди крупні, широкі, кубоподібні, масою 300 г і з товщиною стінки 8 мм. Забарвлення у біологічній стиглості темно-зелене, у технічній – червоне. Має підвищену лежкість і транспортабельність.

Плоди нового сорту з Білорусі під назвою Каскад можна сушити для подальшої переробки на суху вітамінну приправу. Кущ заввишки до 1 м, слабо розлогий. Плоди хоботоподібної форми вагою 100-150 г. Довжина плода – 11-15 см, діаметр – 4-5 см, товщина м’якушу – 6-7 мм. Забарвлення плодів у фазі технічної стиглості темно-зелене. При достиганні – червоне. Сорт ранньостиглий, урожай до 9 кг з 1 кв. м.

Помаранчевий Переможець – середньоранній cорт. До достигання 115 днів, виведений у Канаді. Рясно плодоносить, призначений для відкритого ґрунту і плівкових укриттів. Кущ заввишки 60 см, плоди видовжені, широкі, дуже великі, вагою понад 250 г. У фазі технічної стиглості світло-зелені, у біологічній – мандаринові.

Революція має великі плоди вагою до 250 г. Сорт середньоранній, дає урожай вдвічі більший за інші сорти. Плоди товстостінні, розміром 13 на 9 см, довгасто-циліндричні. Забарвлення темно-зелене (червоне).Подобається мені середньоранній перець Марконі (Італія). Кущ у нього заввишки 80 см, густо вкритий листям. Плоди вагою 250 г, довгі до 20 см, товщина стінок – 7-8 мм, забарвлення у технічній стиглості зелене, у біологічній – червоне.

Вирощую я і кімнатний сорт солодкого перцю Лисичка. Він ранньостиглий, заввишки 30-50 см, плоди світло-зелені (оранжево-червоні), масою 50 г, соковиті. Непоганій результат показує у відкритому ґрунті. Висаджую його разом з усіма перчиками, а в жовтні пересаджую у старе відро. З настанням холоду заносимо у кімнату, де буде рости і плодоносити Лисичка усю зиму.

Вирощую також сорт Фіолетовий красень, який має у технічній стиглості фіолетове забарвлення, а при достиганні – темно-червоне. Цей сорт середньостиглий. Його рекомендують вирощувати у всіх зонах країни. Сорт штамбовий, заввишки 50 см, плоди конусоподібні, загострені, гладенькі, завдовжки 10 см, маса 80 г, смакові якості відмінні. Відзначаються високим вмістом бета-каротину. Урожай до 2 кг з рослини.

Хочу відзначити й польські сорти Міра, Іга, Лена, Зоржа та Олівія. Милують око і китайські сорти Чйє Мен Тьєн Тьяо та Оригінальний звіздар (плоди ростуть угору зіркою).

Зі старих добрих сортів вирощую Антей, Ластівку, Подарунок Молдови, Бичачий ріг, Анастасію, Луміну, Пустагольд та ін.

За роки вирощування перцю відпрацював свою агротехніку, яка підійде для більшості регіонів України. Вона багато в чому подібна до агротехніки томатів, але все ж відрізняється від неї. Перець вирощую розсадним способом, без пікірування, у парнику. Доглядаю за розсадою приблизно так само, як і за розсадою помідорів, але підтримую більш м’який температурний режим.

Насіння знезаражую у міцному розчині марганцівки впродовж 40 хвилин. Після знезараження замочую у теплій воді на дві доби. Це сприяє швидкому й дружному проростанню. Сходи з’являються на 12-14-й день. Висіваю насіння у добре прогрітий парник у період з 10 по 15 березня. Ґрунтова суміш у парнику складається з 50% землі, 45% - перегною і 5% - піску. Поверхню ґрунту добре вирівнюю, злегка ущільнюю і роблю борозенки на відстані 2-3 см одна від одної. Закладаю насіння на глибину 1,5 см. Борозенки засипаю цією ж ґрунтовою сумішшю, злегка ущільню і поливаю теплим розчином марганцівки (рожевого кольору) з маленької лійки з дрібним ситечком.

До появи сходів температуру підтримую + 25+28 С. Після появи сходів знижую – удень до +16…+18 С, уночі - до +14…+15С. Поливаю один раз на тиждень. Підживлень не роблю, адже ґрунт уже з перегноєм. За три тижні до посадки рослин на постійне місце проводжу загартування. Якщо температура зовнішнього повітря +15 С і вище, немає вітру, удень відчиняю парник (повністю), поступово привчаю перець до умов відкритого ґрунту. Розсаду рекомендую висаджувати у ґрунт у віці 55-65 днів. Висаджую після 20 травня. Схема посадки 60 х 40 см – для високорослих сортів і 50 х 30 см – для низькорослих.

Догляд за рослинами полягає у систематичному розпушуванні ґрунту і поливах. Поливаю перець рясно через кожні 10-14 днів. Рослини не пасинкую. Видаляю тільки перший бутон. Високорослі сорти підв’язую до кілочків. Додаткових підживлень не роблю, вистачає внесеного з осені перегною. Один раз на 10 днів обприскую увечері водою для захисту від павутинного кліща і для того, щоб стимулювати зав’язування плодів. Хвороб і шкідників на кущах перцю за останні три роки не виявив. Для отримання насіння беру достиглі червоні або жовті плоди (залежно від сорту), надрізаю їх по кругу біля чашечки, а потім виймаю за плодоніжку насіннєносець. Насіння відокремлюю і декілька днів просушую.

Ось такий він, перець на будь-який смак. Якщо хочете і ви спробувати виростити незвичайні сорти солодкого перцю, можу допомогти в їх придбанні. З радістю поділюся посадковим матеріалом. Пишіть на мою адресу і не забувайте вкласти конверт зі зворотною адресою.

Руслан ДУХОВ, вул. Тюркина, буд. 41, с. Мишурин Ріг,

Верхньодніпровський район, Дніпропетровська обл.

51610.