Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Гамадрили із Лімпопо


31.01.2013

Впродовж місяця, з 26 січня до 24 лютого, у Дніпропетровському цирку поселяться гамадрили із Лімпопо, яких презентуватиме на своїх гастролях Цирк заслужених артистів Росії - братів Шатірових. До речі, Шатірови – єдині дресирувальники у світі, які змогли підкорити цих рідкісних і досить агресивних африканських мавп.

ТАКОЖ на глядачів чекають захоплюючі зустрічі з гімалайськими ведмедями на велосипедах і скейтбордах, з дресированими кіньми, семиметровим пітоном і нільськими крокодилами.
В Росії циркова династія Шатірових досить відома. З гамадрилами стала працювати ще з 1961 року мати братів-близнюків Шатірових Тамара, яка спочатку виступала наїзницею, потім повітряною гімнасткою. Одного разу вона зірвалась з-під купола цирку. Лікарі поставили на ноги мужню гімнастку, однак серйозна травма назавжди закрила їй шлях до купола, але не на циркову арену, без якої Тамара уже не мислила свого життя. За рекомендацією лікарів вона змінила жанр і вирішила стати дресирувальницею гамадрил-павіанів. Ці мавпи родом з Африки і є найнебезпечнішими в світі. У дорослих тварин виростають ікла довжиною в 7 см, і вони ними можуть розірвати навіть лева. Однак Тамарі Шатіровій підкорися ці непокірні істоти. У 2010 році Тамара Шатірова пішла з життя, однак її справу продовжили два сини - брати-близнюки Олександр і Аркадій, які дебютували на цирковій арені, коли їм було лише 5 років.
На арені Дніпропетровського цирку виступатиме уже третє покоління дресирувальників з династії Шатірових – Сабріна і Володимир Шатірови. Вони так же, як і їхня бабуся, не уявляють свого життя без цирку, без арени, без своїх гамадрил, без білого красеня коня Барона.
Цирк для мене і робота, і хобі, - щиро зізнався журналістам Аркадій Шатіров на прес-конференції.
А ще він сказав, що в Україні вони гастролюють вперше після розпаду Радянського Союзу, і відзначив, що тут не згасає любов до цирку, як в деяких містах Росії. Він завірив, що циркова програма буде надзвичайно цікавою не тільки для дітей, але й для дорослих, оскільки глядачів дивуватимуть небезпечними трюками повітряні гімнасти і акробати – майстри спорту міжнародного класу. Байкери, мотоцикли, швидкий ритм створять незабутнє враження для присутніх на цирковому святі.

Яна ОЛЕКСЮК. м. Дніпропетровськ.