Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

кухня для всіх від 23.05.2013


23.05.2013

М’ясо, запечене з овочами і сиром

500 г нежирної яловичини або свинини, 2 столові ложки борошна, 2-3 помідори, 1 перчик чилі, 1 велика цибулина, склянка нежирних вершків або несолодкого йогурту, 100 г  сиру (фета, моцарела, сулугуні), сіль, перець, гірчиця, зелень - за смаком.
М’ясо нарізати шарами впоперек волокон, змазати гірчицею та запанірувати у суміші борошна, перцю й солі. Обсмажити м’ясо на розпеченій сковороді по 20-30 секунд з кожного боку, щоб утворилася скоринка, і укласти в пласку форму для запікання. Накрити м’ясо тонко нарізаними овочами, приправити сіллю й  зеленню. Сир розім’яти виделкою, змішати з вершками і залити страву цим соусом. Випікати м’ясо під сирним соусом на середньому вогні 30-40 хвилин.

ЯЛОВИЧИНА ПО-БУРГУНДСЬКИ

1,5 кг яловичини, 100 г бекону або копченої грудинки, 200 г свіжих печериць, 1 пляшка сухого червоного вина, 200 мл м’ясного бульйону, 2-3 цибулини, 2-3 морквини, 2-3 зубочки часнику, 100 г борошна, 30 г вершкового масла, 3 ст. л. маслинової олії, чебрець, лавровий лист, чорний перець, сіль - за смаком.
М’ясо нарізати досить великими шматками - 4-5 см, обваляти в суміші борошна із сіллю та перцем. Розкалити на сковороді маслинову олію та вершкове масло, обсмажити на ньому м’ясо до появи скоринки і перекласти у велику глибоку форму для запікання.
На тім же маслі обсмажити тонко нарізану цибулю, потім додати моркву, а через 5-7 хвилин - часник. Викласти овочі на м’ясо. В окремій сковороді обсмажити бекон і теж додати його до м’яса. У каструлі розігріти вино з бульйоном, залити ним м’ясо, додати чебрець, лавровий лист, перець горошком і сіль. Накрити форму кришкою і готувати в духовці 2 години при температурі близько 120°С. На олії, що залишилася, обсмажити тонко нарізані печериці, додати їх у страву й готувати ще 15 хвилин. Подавати яловичину по-бургундськи гарячою. Це дуже ситна страва, що не вимагає гарніру, але салат зі свіжих овочів і зелені (без майонезу!) завжди буде до речі.