Поточний № 4 (1431)

19.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Закон про мобілізацію: для яких категорій громадян можуть змінитися правила перетину кордону


03.05.2024

Правила перетину кордону можуть змінитися відповідно до норм мобілізаційного закону, який набере чинності вже 18 травня. На цьому під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ наголосив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.
«У законодавстві прописано, що уряд має привести свої нормативні документи  відповідно до вимог закону про мобілізацію і найближчим часом, а закон набере чинності 18 травня, відповідно варто очікувати, що все ж таки в правила перетину кордону можуть бути внесені зміни. Я не можу достеменно сказати, які вони будуть, чого вони стосуватимуться. Але зважаючи, що також в Статтю 23 Закону України «По мобілізацію та мобілізаційну підготовку» були внесені зміни щодо умов відстрочки від призову, то варто очікувати, що певні, хоч і не кардинальні зміни, але можуть бути внесені в правила перетину державного кордону», – зазначив він.
Андрій Демченко пояснив, як наразі, згідно з чинними правилами, відбувається перетин кордону громадянами, які, зокрема мають відстрочку від призову та «бронь».
«Власне і зараз, відповідно до тих правил, які діють, ті, хто має відстрочку, певні категорії також можуть перетинати кордон. Це, відповідно, стосується і багатодітних батьків, у кого на утриманні є троє і більше дітей до 18 років. Вони і зараз мають відстрочку, і чітко прописано в правилах, що вони можуть перетнути кордон. Ті хто заброньований, вони також можуть перетнути кордон, але при наявності відповідного наказу Мінекономіки про їхнє бронювання, і коли вони слідують або ж у службове відрядження, або у відпустку, і при наявності відповідних документів», – додав він.