Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Форвардні закупівлі зерна


21.02.2013

На Дніпропетровщині діє державна програма, за якою Аграрний фонд здійснює форвардну закупівлю зерна (пшениці, ячменю, жита) врожаю 2013 року у сільгоспвиробників. Таким чином, ще до початку посівної аграрії авансом отримують 50 відсотків вартості врожаю 2013 року. Ще 50 відсотків будуть виплачені виробникам сільгосппродукції після отримання Аграрним фондом закупленого зерна. Форвардна закупівля зерна врожаю 2013 року здійснюється у два етапи.

Вже закуплено 75,5 тис. тонн зерна вартістю майже 140 млн. грн. Це в 9 разів більше, ніж було закуплено за форвардними контрактами у 2012 році. Сума авансу, яку отримали фермери за врожай 2013 року становить близько 70 млн. грн. – 50% від загальної вартості (згідно постанови Кабінету Міністрів України «Про запровадження державних форвардних закупівель зерна»).
Завершується другий етап укладання форвардних контрактів на закупівлю зерна 2013 року. На сьогодні у стадії оформлення знаходяться контракти 20 господарств на 35 тис. тонн зерна.
«Форвардні закупівлі сільгосппродукції – ефективний інструмент підтримки сільгоспвиробників і він активно діє на Дніпропетровщині. Неврожай минулого року вимив оборотні кошти виробників сільгосппродукції, а укладання форвардних контрактів дозволить сільгоспвиробникам Дніпропетровщини у 2013 році залучити близько 100 мільйонів гривень на проведення весняно-польових робіт», - наголосив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков.
Він також зазначив, що форвардні закупівлі – це фактично безвідсотковий кредит на посівні та збиральні роботи. І обласна влада є координатором цієї державної програми для виробників сільгосппродукції.
Зараз в області активно йде підготовка до весняно-польових робіт. Вже на сьогодні агроформуваннями заготовлено майже 59 тис. тонн насіння при потребі 58 тис. тонн, придбано 91,5% паливно-мастильних матеріалів, закуплено 54% мінеральних добрив, майже повністю підготовлена техніка – трактори, сівалки, культиватори, плуги.