Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Канада ось тут, в Україні


25.04.2013

Таке ж небо, така ж земля, такі ж люди

Виконувач обов‘язків директора департаменту АПК та розвитку сільських територій Дніпропетровської ОДА Вадим Удовицький у минулому році вперше побував за кордоном. І не десь там у близькому зарубіжжі, а в Канаді.

ЙОГО, фахового ветлікаря, у першу чергу цікавила організація роботи фермерських тваринницьких господарств. І побачив, що там не вдаються до гігантоманії, а будують компактні сімейні ферми, де неподалік тваринницького корпусу стоїть будинок фермера. А членами фермерського господарства є батько, мати та їхні діти.
Держава встановлює квоти на виробництво молока, фермерська сім’я цих квот чітко дотримується, отримуючи оплату за здану продукцію . А вже по завершенню року - ще й бонуси, з урахуванням якості продукції та прибутків переробних підприємств.
- Але не обов’язково їхати до Канади, - говорить В. Удовицький. – І там, і тут треба працювати. І там, і тут треба мати для цього можливості і бажання. А головне, що і там , і тут, таке ж небо, така ж земля, такі ж люди.
Прообразом канадської ферми Вадим Удовицький називає створення об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Господар», яким засноване СП «Молочарське» у селі Олександрівка Покровського району. Для новозбудованої у минулому році ферми за кордоном закупили 60 голштинів, придбали обладнання для кормозаготівлі.
- Саме така ферма і є прототипом канадського фермерського господарства, де працює сім’я, - говорить В. Удовицький. – Наприклад, 60 голів «Молочарського» обслуговують 5 працівників. Нам треба поступово відходити від радянського стереотипу: якщо ферма – це село. Натомість впроваджути поняття: якщо ферма – ферма сімейного типу. І ми до цього з часом прийдемо.
Керівник СП «Молочарське» Тарас Онищенко, який приїхав працювати сюди аж з Черкащини, пояснює, що 60 дійних корів нині обслуговує доярка, два скотарі і тракторист. Тут безприв’язне утримання,кормозмішувач, кормороздавач, молокопровід, охолоджувач на 2,5 тонни молока.
- Хоча сьогодні щодня надоюємо 1,2 тонни, надалі плануємо звести ще один корівник, теж на 60 голів.
І таким чином повністю наповнювати охолоджувач.
- Чи рентабельне ваше виробництво?- запитуємо Тараса Григоровича.
-- У січні мали невеликий мінус, у лютому – плюс 40 копійок на літрові. Компанія «Данон» платить нам 3,90 за базис з урахуванням бонусів та ще доплачує за жир і білок. Виходить 4,23 грн. за літр. Ніби й непогано.
- Певною мірою собівартість продукція знизиться, коли матимемо землю – на сьогодні всі корми купляємо, - пояснив керівник ферми. А потім показав станок для чищення копит у голштинів, який придбали для ферми інвестори.
- Всього раз його випробували і побачили, що він не до кінця продуманий. Тепер стоїть.
- На прикладі цієї ферми ми хочемо показати, що і без державної підтримки виробництво молока може бути рентабельним, - наголосив в. о. директора департаменту АПК та розвитку сільських територій Вадим Удовицький.

Олександр ПЕТРЕНКО. Дніпропетровська область.
На знімку: В. Удовицький і Т. Онищенко на фермі.