Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Україна стала рідною


22.08.2016

Коли у 1991-му році Рита Данелян виїхала зі своєю сім’єю з Вірменії до України, вона ще не знала, наскільки рідною стане їй нова Батьківщина. З одного боку у місті Чаренцаван була улюблена робота – після закінчення Єреванського державного університету вона отримала фах філолога і працювала вчителем російської мови та літератури. З іншого боку – побоювання, що землетрус 1988-го року, який стався у Вірменії, може повторитись знову.

«Завжди на моєму життєвому шляху зустрічалися добрі люди, - говорить Рита Георгіївна. – Ось і тоді директор Генічеської дослідної станції Борис Романович Виблов запропонував роботу на базі відпочинку «Колос». Це був 2000-й рік. А через кілька місяців господарство очолив молодий і перспективний Ігор Васильович Костиря. Так і працюємо з ним ось уже 16 років. Я вважаю, що саме такі керівники можуть навіть у часи економічної кризи знаходити шляхи, аби база відпочинку на Азовському морі відповідала своєму прямому призначенню - оздоровлення сімей працівників Інституту зернових культур НААНУ, державних дослідних господарств та станцій. Адже за цей час на Арабатській стрілці на місці колишніх профспілкових баз, пансіонатів з’явилося чимало нових приватних власників. Ми ж як і раніше, залишаємось державними, підтримуємо порядок у корпусах і на території, доглядаємо за трояндами, якими засаджено всю базу, робимо все, аби науковці, які приїздять на відпочинок, почували себе комфортно, відновлювали свої сили для нових винаходів і мали бажання завітати до нас наступного року».

За словами Рити Данелян, у цьому році сезон вдалий, кількість відпочивальників значно збільшилася. Пов’язує це вона з теплим Азовським морем та з тим, що останнім часом через окупацію Криму Росією люди стали більше їздити на відпочинок до Генічеська на Арабатську стрілку.

До речі, її син Григорій після закінчення Сімферопольського державного університету працює у сільському господарстві, хоча і має фах політолога. Донька Наіра – медик, у неї два сини -двійнята Грицик і Михась, яким по 10 років. Зараз і донька, і чоловік Віктор Тубальцев, працюють разом з Ритою Георгіївною на базі «Колос».

А ще тут трудиться чудова людина, висококласний фахівець, бухгалтер Лариса Рижих. За її плечима – 42 роки трудового стажу. Лариса Георгіївна зізналася, що приїздила відпочивати у піонерський табір «Колос», який розташовувався поруч з базою, ще школяркою. Не встигла оглянутись, як роки промайнули…

«У минулому році директор Генічеської дослідної станції Ігор Васильович Костиря забезпечив відпочинок на базі «Колос» бійцям АТО та їхнім сім’ям, - розповіла Л. Рижих. Наших захисників треба підтримувати».

І директор бази відпочинку «Колос» Рита Данелян, і бухгалтер Лариса Рижих у переддень 25-річчя незалежності бажали одного: аби в Україні був мир, а матері ніколи не оплакували своїх синів, які полягли у боях за землі українського Донбасу.

Олександр ПЕТРЕНКО. Херсонська область.

Фото. Рита Данелян, Віктор Тубальцев, Лариса Рижих.