Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Весна кличе


01.03.2017

Традиційно наприкінці зими в Інституті зернових культур НААН України пройшла науково-практична конференція «Оптимізація весняно-польових робіт та ефективне використання інноваційного потенціалу землеробства Дніпропетровської області в умовах 2017 року». Близько 200 аграріїв, а це – керівники сільгосппідприємств, провідні вчені Інституту зернових культур, представники обласних служб АПК, комерційних фірм, керівники райуправлінь та відділів агропромислового розвитку – зібралися на відверту розмову: що треба зробити, аби отримати високі врожаї, як селянам скористатися послугами обласних новостворених служб.

НАЧАЛЬНИК управління агропромислового розвитку ОДА Вадим Удовицький проаналізував діяльність АПК області за минулий рік, ознайомив з обласними та державними програмами, які будуть діяти цьогоріч і побажав, аби і в році нинішньому селяни змогли отримати вагомий врожай. На правах господаря до присутніх звернувся директор Інституту зернових культур НААН, академік Анатолій Черенков. Він вкотре наголосив, що без наукової складової, отримати бажаний результат досить складно. А тому співпраця науки та виробництва, яка щороку стає тіснішою, дає обнадійливі результати.

Директор Дніпропетровської регіональної лабораторії Олександр Малімон розповів присутнім про те, яка робота ведеться щодо недопущення розповсюдження збудника АЧС. Начальник відділу Держтехнагляду Головного управління Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Євген Мальцев поділився інформацією про реєстрацію сільськогосподарської техніки. Найбільше запитань викликав виступ уповноваженого новоствореного Центру сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції Сергія Назарця. Сертифікат на реалізацію 25 тонн насіння коштуватиме 1315 гривень 50 копійок. Як наголосив директор Інституту зернових культур Анатолій Черенков, за таких умов дослідним господарствам, які входять до мережі Інституту, доведеться викласти за послуги із сертифікації насіння понад мільйон гривень. Це, за його словами, важкий і непосильний тягар для вітчизняної селекційної науки та державних дослідних господарств, які сьогодні працюють на зерновому ринку України і успішно конкурують з іноземними фірмами – виробниками насіння. У свою чергу начальник управління агропромислового розвитку ОДА Вадим Удовицький порадив, аби НААН України внесла Міністерству агрополітики свої пропозиції щодо внесення поправок до законодавчих актів, які б надавали пільги із сертифікації насіння державним дослідним господарствам.

Завідувач лабораторії агробіологічних ресурсів озимих культур Микола Солодушко детально зупинився на питаннях агротехнологічного догляду за посівами озимих культур. З ринковими пропозиціями гібридів кукурудзи вітчизняної селекції, які відзначаються високою адаптивністю і продуктивністю, ознайомив заступник директора Інституту зернових культур Владислав Черчель.

Досить насиченими і змістовними були виступи завідувача лабораторії агробіологічних ресурсів кукурудзи і сорго Миколи Дудки, завідувача лабораторії агробіологічних ресурсів ярих зернових і зернобобових культур Анатолія Гирки, завідувача лабораторії родючості ґрунтів Володимира Чабана та ін. З аналізом кліматичних змін Придніпров’я ознайомив начальник регіонального центру з гідрометеорології Василь Гринчак.

Олександр ПЕТРЕНКО.