Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Джерельна вода у спрагу..»


13.04.2016

Учнівська молодь надзвичайно чутливо реагує на непрості реалії часу. П’ятого квітня це підтвердив старт яскравого фестивалю «Профтехосвітній дивограй-2016» у Дніпропетровському регіональному центрі професійно-технічної освіти на проспекті Богдана Хмельницького (колишня Героїв Сталінграда). Майбутні електрогазозварники, штукатури, слюсарі з ремонту автомобілів, кухарі, кондитери, оператори комп’ютерного набору на святковій сцені найбільше співали про Україну, яка сьогодні в бою, про єдність молоді у священній боротьбі проти загарбників.

ТРАДИЦІЙНЕ свято учнівської творчості, присвячене 25-літтю Незалежності України, відбувається вже 61-й раз, попри всі недавні «ноу-хау» в професійній освіті щойно звільненого уряду. Відкрив фестиваль директор закладу, якого вихованці за людяність і вимогливість звуть «батьком» – заслужений працівник освіти України Віктор Кривозуб:

- Наш Центр дає молодим людям не лише професію, ми прагнемо їх всебічно розвинути. Учням потрібна література, мистецтво, спорт, щоб стати справжніми громадянами України, добрими батьками власних дітей. Проявіть себе так, щоб Ваш талант не зупинився на цьому!

Творчий колектив Центру щорічні фестивалі називає «яскраві спалахи талантів». Як доказ цього випускниця 1995-го року за фахом «кухар-кондитер» Юлія Куниця, відома українська співачка, лауреат міжнародних конкурсів вокалістів, подарувала учням та викладачам авторську пісню з рефреном:

Скажи, Земле моя, мені,

Чому Вкраїна у вогні?

І вона сама, і діти дали точні відповіді на це актуальне питання. З добрими напутніми словами до майбутніх будівничих України звернувся і голова Шевченківської ради міста Микола Ситін:

- Центр професійної освіти готує саме тих працівників, які завжди потрібні економіці держави. Професія в житті людини – це основа, а щоб стати майстром, треба мати душу. Ось такі фестивалі і будять дитячі душі, плекають патріотичні почуття, які так необхідні сьогодні для відстоювання незалежності України.

Справжньою «родзинкою» фестивалю були пісні вокального ансамблю «Джерело» (керівник - композитор Віктор Гніп) Дніпропетровського регіонального центру. У його складі виступає Варя Полякова, майбутній кухар-кондитер, голова учнівського самоврядування Центру. Вона вимушена переселенка з Луганської області, тож добре знає «принади» «руського миру» і жахи принесеної чоботами окупантів війни. За словами викладачів, у Варі, яка багато читає і має прекрасний голос, є чимало прекрасних ідей для згуртування нації в цей нелегкий час. «Зробімо це в ім’я миру!» - цей пристрасний заклик її дитячого серця, змушеного кинути рідну домівку, вже вийшов за межі Центру. До речі, тут на початку військової агресії 2014 року були розміщені 36 сімей переселенців з окупованих Росією територій Донбасу.

Чимало гарних емоцій подарували глядачам учні-співачки Центру Поліна Римар, Ольга та Олена Апалькови, Олена Жиліна, Олександр Камарін, саксофоніст Віктор Гаврильченко. А запальна «Козацька похідна» у виконанні гурту козацької пісні «Будьмо» стала однією з творчих вершин фестивалю. Подібні прекрасні мистецькі знахідки були практично в усіх виступах учнівських колективів, що лунали того дня зі сцени. Запам’ятався гарний спів учнів Солонянського професійного аграрного ліцею, а ще їхня жартівлива інтерпретація пісні Наталії Фаліон. Втім, чимало майстерно підібраних голосів були справді неповторними і у наступних виступах. Ось як коментує початок фестивалю заступник голови журі, працівниця Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олена Крамарчук:

- Дивитися і слухати виступи учнівських колективів – це як у спрагу припасти до джерельної води… Незважаючи на такий скрутний час, фестиваль проводиться. Ми прослуховуємо усі 53 училища Дніпропетровщини, і практично в кожному є щось своє, незвичайне. Сьогодні вразив оперний спів Насті Ушакової з Міжрегіонального вищого училища поліграфії та інформтехнологій, прекрасний голос Насті Сороки з Дніпропетровського училища № 6, серед хорових виступів найкращою визнана пісня «Вітчизна» Дніпропетровського регіонального центру професійно-технічної освіти. Ці й деякі інші номери відібрані до другого туру фестивалю. А заключний Гала-концерт відбудеться в травні-червні, на ньому визначатиметься володар Гран-Прі та переможці першого, другого та третього ступенів, а також лауреати фестивалю у 9-ти номінаціях.

Словом, щоб досягти вершини профтехосвітнього «Дивограю», сьогоднішнім переможцям потрібно пройти ще не одне «сито». Проте головним завданням, як зазначають організатори конкурсу, є «формування в молодого покоління цілісного уявлення про культуру, побут, звичаї, традиції та обряди українського народу». Шанувати власні мову і культуру, поважати самих себе і свій народ, не кидатися під ноги зайдам з чужих земель – це і справді найголовніше поряд з отриманням професії для учнівської молоді. А завершити хочеться давнім козацьким жартом, влучно згаданим на фестивалі головою Спілки жінок Дніпропетровщини Валентиною Тальян, яка вручила гарні петриківські малюнки переможцям етапу:

«Та хай пір’я в носі в того повиростає, хто рішив нас тут перемогти!».

Григорій МИКОЛАЙЧУК.

На знімку: виступає вокальний ансамбль «Джерело» Дніпропетровського регіонального центру професійно-технічної освіти.