Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Профілактика й лікування застуди восени


21.09.2012

Міжсезоння - це час, коли простудні захворювання зустрічаються частіше, ніж звичайно. Організм людини, особливо з ослабленим імунітетом, швидко реагує на першу осінню вогкість, дощ і холодну погоду.

І ЯКЩО ЛІТО зазвичай асоціюється з купанням у морі, відпусткою, відпочинком у горах, то осінь – зі сльотою, зневірою й застудою. Осіння нудьга й туга за жіночим літом, що швидко пролетіло, по останнім ласкавим і теплим дням, очікування зимової апатії, створюють відмінні передумови для активної діяльності збудників застуди в нашому організмі. Простудні захворювання розвиваються восени на тлі імунодефіциту. Опірність імунної системи людини можна підвищити, не залишивши, тим самим, застуді ніяких шансів. Щоб застуда в найвідповідальніший момент не вибила вас із нормального ритму життя на кілька днів, потрібно відразу ж вступити з нею в активну боротьбу. Симптоми застуди – біль і ломота в суглобах, озноб, нежить, біль в горлі, кашель - знайомі кожному з нас. Тільки вони з’являться, потрібно відразу ж вжити заходів. Найкраще піти з роботи або з навчальних занять додому, зігрітися в гарячій ванні з додаванням трав і лягти в постіль. Можна зробити гарячу ванну для ніг, поставити гірчичники. При застуді корисне часте тепле питво. Можна пити трав’яний чай з листами малини й смородини, добре допомагає теплий відвар шипшини. 
Щоб полегшити подих і біль у горлі, добре зробити інгаляцію. Склад для інгаляцій легко приготувати в домашніх умовах: потрібно взяти 2 ч. ложки бруньок сосни, 1ст. ложку шавлії, залити окропом і додати у відвар кілька крапель ефірної олії. Підійде евкаліптова, лавандова або кедрова олія. Відвар потрібно помістити в емальований чайник, прокип’ятити кілька хвилин, надягти на носик спеціальну лійку й приступати до інгаляції. Вдихати пари потрібно носом, а видихати ротом. За один сеанс потрібно зробити не менше ста вдихів. Інгаляцію можна робити кілька разів на день і перед сном. Після процедури якийсь час не потрібно нічого пити.
На ранніх стадіях застуди відмінно допомагає грудний збір: візьміть по одній частині трави ромашки, чебрецю й матері-й-мачухи. Кип’ятите протягом 15 хвилин на водяній бані. Потім відвар потрібно процідити й пити по ковтку 3-4 рази на день. Цей відвар полегшує сухий кашель і виявляє зігрівальну дію.
Від застуди допомагає масаж грудної клітини. Під час розминання й розтирання відбувається приплив крові до легенів, вони швидше насичуються киснем, у результаті чого підвищується опірність інфекції. Корисний масаж сосцеподібних відростків за вухами, області носогубних складок і скронь. При застуді потрібно кілька разів на день полоскати горло теплим настоєм листів евкаліпта або календули.
Впоратися із застудою допоможе чорна редька. Її потрібно очистити від шкірки, нарізати тонкими скибочками й залити медом. Через якийсь час редька пустить сік. Його потрібно пити й повільно жувати скибочки редьки.
Від нежиті допомагає свіжий сік буряка. Його потрібно закапувати в ніс по 2-3 краплі кілька разів на день. Під час застуди корисно випивати склянку будь-якого овочевого соку: морквяного, томатного, бурякового, соку селери. Соки цих овочів можна змішувати. Наявність у соках вітамінів і мікроелементів допоможе швидко впоратися із застудою.
Відмінно допомагає від застуди свіжий сік алое. Листок цієї рослини перед вживанням потрібно кілька годин потримати в холодильнику. Після цього лист алое потрібно вимити, дрібно порубати ножем і вичавити сік. Свіжий сік потрібно змішати з кип’яченою водою й полоскати горло отриманим розчином. Сік алое також можна закапувати в ніс при нежиті.
Перераховані заходи боротьби діють тоді, коли застуда вже почалася. Дуже велике значення в осінній період має профілактика застудних захворювань. Виконуючи нескладні процедури щодня, і, дещо скорегувавши режим харчування, можна сказати застуді рішуче: «Ні!». Народні засоби здавна використовувалися для профілактики застуди й підвищення імунітету.
Спробуйте замінити частково вашу добову норму рідини на вітамінний настій. Для його приготування потрібно взяти 20г. плодів шипшини й залити їх 500 мл окропу. Настояти годину, потім процідити й додати чайну ложку меду.
Цибуля і часник – це відмінні засоби в арсеналі профілактики простудних захворювань. Вони мають бактерицидні властивості й сильний знезаражуючий ефект. Найпростіше, що можна робити з цибулею і часником для профілактики застуди – щодня вживати їх у їжу восени. З цибулі й часнику в період загострення простудних захворювань можна приготувати ароматичні мішечки: цибулю або часник натерти на дрібній тертці, скласти кашку в мішечок з марлі й повісити над ліжком.