Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Коли на вулиці пекло


22.07.2016

Синоптики обіцяють ще не один тиждень духоти і спеки. Спека скорочує термін придатності майже всіх харчових продуктів. Але є і лідери прокисання, від яких у спекотні дні краще триматися подалі.

1. Молоко і його похідні

Уважно розглядайте упаковку! Не забувайте, що на етикетці сирка, сметани і кефіру повинні бути вказані година, день, місяць і рік вироблення. При температурі ±2-4 градуса молочна продукція зберігається від 48 годин до п’яти діб.

До речі, все це стосується і морозива, яким так хочеться поласувати в спеку. Якщо помітили, що стаканчик підтанув - краще не ризикуйте. Це означає, що умови зберігання на якомусь етапі дотримані не були, і солодощі розморожувалися, а потім були заморожені знову. До речі, таке морозиво має водянистий смак, в ньому є грудочки льоду.

2. Риба

Особливо небезпечна свіжа і слабосолона. У групі ризику зараз всі суші-бари. Отже, краще не спокушати долю, а увечері спекотного дня поласувати чимось більш традиційним. Як мінімум, що пройшло термічну обробку.

3. Варені ковбаси і паштети

Мають короткий термін реалізації, навіть при 8 градусах зберігаються не довше 2-5 діб. Особливо це стосується делікатесних варених ковбас. Якщо вже ніяк без ковбаси, то краще узяти копчену.

4. «Магазинні» салати

Про салати, які з деяких пір узялися готувати самі магазини, окрема пісня. Якщо овочі, що протухли, щедро залити майонезом, вони не пахнуть. Це не означає, що всі готові салати зроблені з побитих і зіпсованих нереалізованих овочів, але версія така існує. Загалом, як мінімум в спекотні дні утримайтеся від такої небезпечної покупки.

5. Випічка

Пиріжки, біляші, ватрушки. Все це небезпечно не тільки начинками: сиром, фаршем, але і самим тістом, в основі якого - яйця. У спеку в багато разів зростає ризик заразитися сальмонельозом.

ВАЖЛИВО

По можливості не купуйте продукти в невеликих магазинах. У спеку холодильники, що охолоджують воду і морозиво, нагрівають крихітне приміщення кіосків і магазинчиків. Продукти, що стоять поряд на полицях, псуються швидше звичайного. Узимку та восени вафлі, шоколадні пасти, кетчуп або майонез можуть не потребувати додаткового охолоджування, але не в 30-градусну спеку. Виходить, що майонез, термін придатності якого при температурі до 15-18 градусів 45 днів, париться під парами працюючої на всю потужність техніки. Природно, в таких умовах його термін придатності скорочується. Тут ніякі консерванти не врятують.

Скільки «проживе» ковбаска?

Терміни зберігання продуктів при температурі ±2-4 градуса:

- Молоко і молочні продукти - 48 годин - 5 діб.

- Ковбаса - від 24 годин до кількох діб.

- Напівфабрикати м’ясні - 36-48 годин (шашлик - 24 години).

- Напівфабрикати з м'яса птиці: фарш - 12 годин, ціла курка, крила і т.п. - 48 годин.

- Фарш мясний: фабричний - 24 години, зроблений при магазині - 12 годин.

- Готові страви з м'яса - 24 години.

- Заливні, сальтисони, холодці - 12 годин.

- Яйця варені - 36 годин.

- Салати. З варених овочів: 12-18 годин. Якщо в салат доданий бензоат натрію (консервант), - до 7 діб.

- Квас хлібний промисловий (у бочках) - 48 годин.

- Торти і тістечка: без крему - 72 години, з кремом - 18 годин.