Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Корисні властивості болгарського перцю


31.08.2016

ВІН варіюється від коричневого до жовтого. Залишається загадкою відповідь на питання: чому цей перець ми називаємо «болгарським». Але ж нам важливі корисні властивості болгарського перцю, а не походження його назви.

Склад солодкого перцю. Одразу, як тільки чуєш про перець, виникають асоціації з вітаміном С. Болгарський перець є рекордсменом за вмістом цього вітаміну, він навіть обігнав ягоди чорної смородини і цитрусові (лимони та апельсини). А ще в його складі багато вітаміну Р, провітаміну А, тобто каротину, і кілька видів вітаміну В.

Солі калію, натрію, магнію, фосфору, йоду, цинку, кальцію, заліза - це мінеральні багатства вражаючого складу болгарського перцю.

Перець дуже корисний для шлунка; ця користь і неповторний смак надається йому алкалоїдом капсаїцином.

Корисні властивості. Солодкий перець приносить величезну користь для здоров’я завдяки своєму багатому мінеральному складу, попереджає анемію, підвищує імунний захист людського організму.

Найбагатший склад вітамінів зміцнює судини, покращує ріст волосся, стан шкірних покривів, зберігає надовго зір. Згадавши про шкіру, не можна не сказати про нігті, кістки, волосся. Болгарський перець зберігає їхнє здоров’я, допомагає їх частковій регенерації.

Речовини, які містяться в перці, допомагають знімати депресію, долати синдром хронічної втоми. Болгарський перець приносить користь тим, хто страждає на цукровий діабет. Перець здатний викликати апетит, розріджувати кров, знижувати артеріальний тиск. Сприятливо впливає перець на діяльність підшлункової залози і роботу системи ШКТ. Маски і мазі, до складу яких входить порошок перцю, застосовуються при невралгії, артриті, вони допомагають позбутися від радикуліту.

Корисні властивості перцю обумовлені тим, що до його складу входить вітамін Р. Цей вітамін допомагає зберегти молодість кровоносних судин, капілярів, загалом, всієї транспортної системи організму, що доставляє живильні речовини до життєво-важливих органів. Саме тому його застосовують для попередження захворювань атеросклерозом і тромбозом.

Неоціненною є користь болгарського перцю для тих, хто займається інтелектуальною працею, і для людей у поважному віці. Перець покращує пам’ять і підвищує концентрацію. Цей овоч може знімати безсоння, зайву напругу в м’язах, розслаблювати організм, позбавляти від стресових ситуацій.

Користь болгарського перцю неоціненна і для жінок, і для чоловіків. Чоловікам він може допомогти не облисіти завчасно, а жінкам - надовго зберегти квітучий і здоровий зовнішній вигляд. Перець необхідний вагітним жінкам, тому що в цей період особливо ламкими стають волосся і кістки через брак кальцію. Усі корисні для організму речовини болгарського перцю знаходяться у внутрішній м’якоті білого кольору, близько плодоніжок і в насінні. А це, на жаль, саме ті місця, які ми схильні викидати. А чи не краще з нечищеної цілої перчини вичавити склянку свіжого соку, тим самим зберігши всі його корисні властивості? Єдине, чого не потрібно робити, так це використовувати при приготуванні його насіння, бо воно псує смак. При термообробці перець втрачає майже 70% речовин, які могли б принести величезну користь.

Потипоказання. Болгарський перець не вважається шкідливим, але є випадки, коли його вживання потрібно обмежити, а можливо, і виключити з раціону. Такими протипоказаннями є ішемічна хвороба серця, гастрит, виразка шлунка, гіпертонія, хвороби нирок і печінки.

Лікар - дієтолог повинен підказати в кожному конкретному випадку: скільки і коли можна вживати солодкого перцю, і чи варто це робити взагалі. Всі ці обмеження, протипоказання і заборони пов’язані з наявністю у складі перцю клітковини і величезної кількості ефірних масел.

Лікування перцем. Як кажуть, хворобу легше попередити, ніж лікувати. І це знають усі, тому, напевно, варто почати з профілактичних дій. Людина, що з’їдає на день близько 40 грамів перцю, отримує денний запас вітаміну С, який здатний зупинити розвиток багатьох захворювань. Важливо попередити захворювання серцево-судинної системи організму, тому як роль судин в обмінних процесах переоцінити складно, і тут перець - перший помічник. Вживання солодкого перцю стимулює ріст нігтів, волосся, допомагає покращити зір. А для цього потрібно з’їдати всього 1 перчинку на день. Ті, хто знаходиться в групі ризику за розвитком тромбозу, повинні випивати на день до 50 грамів перцевого соку.

Для того, щоб вилікувати серйозні захворювання із застосуванням перцю, необхідна консультація лікаря через індивідуальності кожного окремо взятого випадку. А унікальність і індивідуальність полягають, перш за все в тому, як сам хворий ставиться до народної медицини та її рецептів. Якщо людина вірить тільки в хімічні лікарські засоби, то її неможливо переконати у необхідності рослинного зілля. Можна лише спробувати вранці пити близько 40 г свіжого перцевого соку, тільки тоді можна буде зрозуміти: ефективний він чи ні.

Болгарський перець здатний прискорити одужання і допомогти при наступних хворобах: кольки в кишечнику, спазми, гази, висока ступінь згортання крові, гіпертонія, проблеми зі шкірою, волоссям, нігтями, захворювання ЦНС, дерматит, втрата сил, низький імунітет, відсутність апетиту, анемія та ін.

Солодкий перець використовують як зовнішній засіб для поліпшення стану шкіри, накладаючи, наприклад, маску з моркви і соку перцю у співвідношенні 1:1. Така маска відбілить веснянки і плями, напоїть шкіру вітамінами.