Поточний № 4 (1431)

19.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ворожі обстріли, волонтерський рух, подвиги військових та медиків: на Дніпропетровщині архівують сучасну війну


18.05.2022

На Дніпропетровщині документують воєнні події 2022 року.
Збирають історії, спогади, фото та відеоматеріали.
Про організацію оборони регіону, облаштування укриттів,
волонтерський рух, роботу лікарень. Життя місцевих
та переселенців. А ще – свідчення ворожих обстрілів
та ракетних ударів. Уже підготували до архівних справ
понад 3 тис. документів. Про це повідомили в обласній військовій адміністрації.
«Важливо зберегти свідчення про нинішню війну. Аби нащадки знали, чим ми жили. Наші джерела – засоби масової інформації, інтернет-ресурси, офіційні документи. Фотографії вулиць із протитанковими «їжаками». Або входів до будівель, обкладених мішками з піском. Історії простих людей. Про те, як тікали з охоплених вогнем регіонів. Як укривалися під час тривоги. Якщо зараз це не фіксувати, з часом дані загубляться. А так – залишиться в архіві», – зазначила в.о. директора Державного архіву Дніпропетровської області Олена Легостаєва.
Воєнні події документують і у Дніпрі. Збирають факти, що ілюструють різні сфери життя міста. Діяльність органів влади, тероборони, волонтерів, підприємств, лікарень. Як надавали допомогу переселенцям. Як відновлював роботу бізнес. А ще – свідчення про злочини ворога.
«Архів – не тільки сухі документи. З різних хронік складається цілісна картина життя міста. Це безцінне джерело інформації для наступних поколінь. Зі збережених матеріалів пишемо нариси. Пізніше вони увійдуть до інформаційного бюлетеня, – сказала начальниця архівного управління департаменту Дніпровської міськради Людмила Чорна. – Власними історіями можуть поділитися і дніпряни. Чекаємо від мешканців на фото, відео, нотатки».
Поділитися власними фото, відеоматеріалами, історіями, спогадами про сучасну війну можна електронною поштою. До обласного архіву надсилати на адресу archive_dp@arch.gov.ua, за темою «Війна в Україні». До архівного управління міськради Дніпра – archivdmr@gmail.com.