Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Аби вирішити важливу соціальну проблему


26.06.2014

Проблема зайнятості сільського населення набула актуальності, коли на початку реформування аграрного сектору економіки в Україні стало різко зменшуватись поголів’я ВРХ, а тваринницькі комплекси перетворились на руїни. А з 25-мільйонного поголів’я ВРХ, яке нараховувалось в Україні на початку 1990-х років, сьогодні лишилось близько п’яти мільйонів. І в останні роки ця цифра не зменшується.

- Навряд чи у нас незабаром з’являться великотоварні ферми, які потребують значних інвестицій, - вважає заступник голови Дніпропетровської обласної ради Олександр Любович. - А ось сімейні кооперативні ферми, де б налічувалось по 10-30 корів - завдання цілком під силу селянам, особливо тим, які мають земельні паї і можуть об’єднатись у кооперативи. Окрім цього, на базі сімейної ферми створюють ще кооператив, де близько тисячі власників худоби здають молоко, закупівельна ціна якого на гривню дорожче. Чому ціна вища? Тому, що на молзавод надходить не 50-100 літрів молока, а цілих п’ять тонн як від крупного товаровиробника. Раніше та додаткова гривня осідала в кишенях посередників, а не селян.
За словами Олександра Любовича, Дніпропетровщина сьогодні найактивніше з областей України впроваджує кооперацію в тваринницькій галузі. І цьому сприяє кілька факторів. Зокрема, з 2004 року в області працює сільськогосподарська дорадча служба, яку очолює Максим Максимов. За цей час створено не лише кооперативи та сімейні ферми, а людям повернуто впевненість у своїх силах.
- Поки що сімейні ферми працюють у Покровському, Апостолівському, Новомосковському та Магдалинівському районах. Та цей процес повинен охопити усі райони і таким чином вирішити одну з найголовніших соціальних проблем працевлаштування на селі, - наголосив Олександр Любович.
…19-20 червня у Дніпропетровській області пройшла міжнародна конференція «Підвищення доходів сільського населення шляхом розвитку малих сімейних ферм, об’єднаних в кооперативи», організована Міжнародним благодійним фондом «Добробут громад». У роботі конференції разом з вітчизняними фермерами взяли участь фахівці з Канади, Грузії, Польщі, Молдови та Парагваю.
- Кооперативний рух в селах - це приклад об’єднання інвестицій, громадянської активності та підтримки з боку влади. У цьому напрямку у нас є значні досягнення, і ми готові поділитися своїм досвідом з усіма. Кооперативний рух дозволяє створювати міцний сільський «середній клас», який є основою для сильної і незалежної економіки. Це сприяє відродженню сіл, - зазначив Євген Удод.
Конференція, яка тривала два дні, включала в себе пленарне засідання й роботу в тематичних секціях, де обговорювались актуальні питання розвитку малих сімейних ферм, розвиток сільськогосподарської обслуговуючої кооперації, створення умов розвитку підприємництва на селі. Також учасники конференції побували на сімейних фермах, у сільськогосподарському обслуговуючому кооперативі «Добробут Андріївки», а також на кооперативній навчальній фермі СП «Молочарське» у Покровському районі.
Своїми враженнями про роботу конференції поділився заступник міністра сільського господарства Автономної республіки Аджарія у складі Грузії Автанділ Мескхідзе:
- Дніпропетровська область та Аджарія уклали меморандум про співпрацю у сільському господарстві, туризмі. Ми побачили, як інтенсивно у вас розвивається кооперація у тваринництві, і ваші надбання стануть нам у нагоді, оскільки кооперація у нас здебільшого стосується вирощування та реалізації цитрусових, далі розповсюдимо це в овочівництві, а згодом, напевно, і в тваринництві, хоча цей напрямок у нас ще не досить розвинений. До речі, у нас вже другий рік працює трирічна програма з розвитку сільського господарства. Фермерам видаються спеціально виготовлені електронні картки, в яких вказана площа, висаджені культури і т.д. Таким чином, ми прагнемо ефективно використовувати землі. А фермерам нараховуються бали, згідно з якими вони отримують на картки бонуси у вигляді насіння, добрив, засобів захисту рослин. Крім того, у минулому році наш парламент прийняв закон про сільськогосподарські кооперативи. Держава допомагає селянам за допомогою цільових програм, звільняє їх від оподаткування.
…На Дніпропетровщині працює 35 кооперативів, 14 з них - молочного напрямку. Для розвитку кооперативного руху обласна рада сприяла залученню близько 3 мільйонів доларів від уряду Канади, компанії «Данон-Україна» і міжнародного благодійного фонду «Добробут громад».

Олександр ПЕТРЕНКО.