Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Асоціація міст України: підсумки та перспективи


30.01.2019

Асоціацію міст України було створено ще у 1992 році, коли до її складу входило 35 міст. Нині членами цієї організації є 745 територіальних громад, в яких мешкає 80% населення України. Підсумки року попереднього та завдання, які стоять перед АМУ на рік нинішній, окреслила на прес-конференції в інформагенції «Міст Дніпро» виконавчий директор Дніпропетровського регіонального відділення Асоціації міст України, кандидат наук державного управління Олена Молошна. 
Вона розповіла, що протягом 2018 року завдяки спільним зусиллям Асоціації міст України та її регіональних відділень Верховна Рада прийняла важливі законопроекти для місцевого самоврядування, зміни до Бюджетного та Податкового кодексів і врахувала пропозиції до Держбюджету-2019.
 За її словами, Асоціації вдалося відстояти законодавчі положення, які зменшать навантаження і забезпечать додаткові надходження до місцевих бюджетів, а також відхилено багато пропозицій, які надавали негативний вплив на бюджетне забезпечення громад.
 Зокрема, Асоціація домоглася рішення низки проблемних питань місцевих бюджетів.  Перш за все, це стосується додаткового перерозподілу освітньої та медичної субвенцій наприкінці минулого року.
 Відповідно до прийнятого Кабміном розпорядження, 8 територій Дніпропетровської області отримали додатково 36336,9 тис. грн. для виплат заробітної плати педагогічним працівникам. Додаткове фінансування отримали міста Дніпро, Жовті Води, Кривий Ріг, Нікополь, Криничанський і П’ятихатський райони, а також Вакулівська і Першотравневська ОТГ.
Серед вагомих здобутнків АМУ у 2018 році – збільшення на 5,6 млрд. грн. медичної субвенції для погашення заборгованості із зарплати медпрацівникам, забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну та лікування пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю. Зокрема, Дніпропетровська область завдяки розподілу і перерозподілу  медичної субвенції тільки протягом листопада - грудня 2018 року одержала 222239,2 тис. грн. Ці кошти дуже потрібні територіальним громадам. 
 Стосовното освіти, то моніторинг Асоціації міст України показав, що органи місцевого самоврядування для недопущення затримок у виплаті зарплат здійснювали оплати за рахунок власних доходів.  
Це в свою чергу відволікало ресурси, які громади повинні були направити на оновлення матеріально-технічної бази шкіл в рамках створення освітнього простору Нової української школи.
 «Тому, виділення додаткових фінансів з держбюджету і зменшення навантаження на місцеві бюджети  ми також вважаємо нашою спільною перемогою щодо захисту інтересів громад», – наголосила Олена Молошна.
 Вона також повідомила, що на сьогодні Асоціація міст України активно відстоює права місцевих бюджетів на справедливий розподіл дотацій на освіту і медицину. 16 січня 2019 уряд своїм розпорядженням затвердив розподіл коштів додаткової дотації на утримання в областях закладів освіти та охорони здоров’я.  Проект рішення підготували за даними облдержадміністрацій.  Однак, ознайомившись з документом, Асоціація міст України відзначила несправедливий розподіл фінансів. 
Наприклад, ОТГ, де проживає чверть населення нашої держави, отримають тільки 13,5% від загального обсягу дотацій.  А міста обласного значення, що містять 70% всієї інфраструктури освіти і охорони здоров’я, взагалі лише 5%.  А найбільшу суму, 45%, отримають обласні бюджети. Хоча питома вага їх витрат на ці цілі становить лише 11%.
У Дніпропетровській області додаткові кошти на утримання освітніх та медичних закладів не отримають жодне з 13 міст обласного значення та третина, тобто 20 об’єднаних територіальних громад.  
Захищаючи інтереси територіальних громад, Асоціація міст України звернулася до Прем’єр-міністра України з проханням скасувати вищезазначене рішення уряду та повернути його на доопрацювання, щоб забезпечити об’єктивний розподіл коштів між місцевими бюджетами на здійснення переданих з державного бюджету видатків.
Марічка МАЇВСЬКА, 
м. Дніпро.
На знімку: виконавчий директор Дніпропетровського регіонального відділення Асоціація міст України Олена Молошна виконала приємну місію. Вона нагородила Подякою Прем’єр-міністра України кореспондента «Сільських новин» Яну Гуденко за серію матеріалів з розвитку місцевого самоврядування в процесі децентралізації.