Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Медична реформа і децентралізація


02.05.2018

Медична реформа, яка стартувала в Україні, сьогодні викликає абсолютно полярні думки. Що ж  справді чекає на  пацієнтів  і  лікарів на першому етапі медичної реформи,  ми намагались дізнатись з перших вуст  в Міністерстві охорони здоров’я, спілкуючись  з в.о. міністра охорони здоров’я Уляною Супрун у рамках прес-туру для регіональних журналістів за підтримки програми USAID  «Добре».

Відомо, що з 2 квітня стартувала програма «Обери свого лікаря».  За неповний місяць, за словами Уляни Супрун,  в Україні підписано 2 млн. декларацій з лікарями. Причім останнім часом спостерігається процес активізації і громадян, і лікарів. Вона  повідомила, що досить креативно підійшли до підписання декларацій з лікарями у Криничанському районі Дніпропетровщини, де  з цією метою було організовано «Ярмарок здоров’я».
Основна задача медреформи на перше півріччя 2018 року – це реорганізувати заклади Первинної медичної допомоги з бюджетних установ на некомерційні  комунальні підприємства, які тільки у такому статусі зможуть у червні 2018 року укласти договори з Національною службою здоров’я України, щоб надалі отримувати пряме фінансування з Держбюджету за надані послуги.
– Мова  ні в якому разі не йде  про скорочення медичних закладів, – наголосила в.о. міністра. – Подивіться, це не прописано в жодному із наказів. – Метою реформи є поліпшення якості медичних послуг. Щоб хворі годинами не просиджували під кабінетами лікарів, а приходили на призначений час, щоб лікар знав наперед про кількість пацієнтів, які записались на прийом, і  їхні проблеми. Це допоможе зорієнтуватись лікареві, правильно спланувати свій час і таким чином зробити свої послуги більш доступними.
Уляна Супрун також пояснила, власне, навіщо сьогодні всім треба підписати декларацію з лікарем. Від кількості підписаних  декларацій буде залежить фінансування медзакладів, іншими словами, укладена з лікарем  електронна декларація повідомляє державу, що даний пацієнт хоче отримувати медичні послуги саме у цього лікаря, якому  від  держави  мають надходити кошти за ведення конкретного пацієнта. З липня 2018 року заклади первинної медичної допомоги, які були вже автономізовані та підключені до електронної системи охорони здоров’я, почнуть уже  отримувати прямі виплати за конкретних пацієнтів.
Уляна Супрун також зауважила, що реєстрація пацієнта ніяк не має впливати на вибір лікаря. Отже, людям пропонується  абсолютна повна свобода вибору свого лікаря. 
Медичні заклади можуть приєднуватись до реформи тільки групами, тобто одразу весь район, місто або ОТГ. Приватні практики первинної медичної допомоги (лікарі-ФОП та приватні медичні  заклади) можуть також укласти договори і розпочати роботу з НСЗУ.
Щодо питання страхової медицини Уляна Супрун пояснила: наразі впровадження страхової медицини не планується, щоб не накладати на людей ще одне додаткове стягнення. Для реалізації медичної реформи з бюджету виділено 5 млр. гривень, і цього достатньо, щоб надавати послуги первинної медичної допомоги абсолютно безкоштовно. Крім того, сьогодні внаслідок децентралізації органи місцевого самоврядування отримали значні кошти, які повинні піти на матеріально-технічне переоснащення медичних амбулаторій.
 У рамках прес-туру журналісти мали нагоду побачити, як працюють реформовані заклади у Києві. З цією метою відвідали Центр надання первинної медико-санітарної допомоги Печерського району  нашої столиці.
– Центр об’єднав 11 амбулаторій столиці, – повідомила директор ЦПМСД Ольга Остапенко. Тут створено сучасну реєстратуру без скла з  віконечками  та інших психологічних бар’єрів. Це сучасний інформаційний центр, де проходить електронний запис пацієнтів на прийом до лікаря. Крім того, можна записатись на прийом через сайт амбулаторії або через кол-центр по телефону.  В амбулаторіях Центру є  повний набір приміщень для надання первинної медико-санітарної допомоги: це долікарський кабінет,  окремі кабінети для щеплень, маніпуляцій, масажу, для забору біоматеріалу. Це дозволяє зібрати ті аналізи, які входять до первинної допомоги.
– Центр ПМСД Печерського району технічно переоснащений за кошти місцевої влади. Підписанню декларацій передувала тренінгова підготовка медперсоналу, як лікарів, так і медсестер. У холі розміщено стенди з фотографіями, прізвищами, спеціалізацією і стажем роботи лікарів амбулаторії. Декларацію можна підписати як з безпосередньо з лікарем, так і скористатися послугами медичної сестри. Тут створено всі умови для підписання декларацій. 
 Поряд із сімейними лікарями тут ведуть прийом лікарі-педіатри та терапевти. Один лікар-терапевт має зареєструвати  2000 пацієнтів, сімейний лікар – 1800, педіатр – 900.
Амбулаторія № 10 Центру, яка обслуговує 12 169 дітей і дорослих, налічує 7 лікарів – 3 сімейних, 3 – педіатри і терапевта, – повідомила завідувач медичною амбулаторією №10 Оксана  Бєлонок.
На наше запитання, чи справді пацієнти, які не підпишуть декларацію до липня, будуть обслуговуватись платно, ми отримали від директора Центру ПМСД Печерського району Ольги Остапенко різко негативну відповідь. 
– Ні, – сказала вона, не відомо, хто пускає такі чутки, однак це неправда. Людина може і надалі розраховувати на безплатну первинну допомогу і на прийом у  будь-якого лікаря.
Більше звертатись до сайту Міністерства охорони здоров’я, до сторінки у Фейсбуці просила мешканців України і Уляна Супрун, аби  мати достовірну  інформацію і швидко реагувати на порушення  у впровадженні медреформи.
Світлана ГУДЕНКО,
м. Київ.