Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

На «зоні» соняшник не родить


31.01.2013

Фермер з Кіровоградщини, потрапивши на вудку телефонного афериста, перерахував кілька десятків тисяч гривень за віртуальний соняшник.

ДО Арбузинського районного відділу міліції із заявою звернувся 49-річний аграрій, якого телефонний шахрай «розвів» на кілька десятків тисяч гривень. Цей фермер з Кіровоградської області володіє підприємством по переробці олії, тож пропозиція придбати сировину за низькою ціною його відразу зацікавила. Хоча варто було б пам‘ятати, що, як говориться, дешевий сир буває лише у мишоловці. Того дня по мобільному телефону з фермером зв‘язався чоловік, який представився заступником начальника однієї з виправних колоній Миколаївської області. Співрозмовник запропонував аграрію придбати партію соняшника для переробки на олію за дуже вигідною ціною. За словами «заступника начальника», 40 тонн соняшника знаходилось на території виправної колонії. Низька ціна все ж спочатку насторожила аграрія. 
- Чому ж так дешево віддаєте? – запитав фермер у телефонного співрозмовника.
- Та, розумієш, кошти з бюджету на дають, затримують весь час фінансування, а «зеків» годувати щодня треба, тож гроші потрібні терміново, - стурбовано відповів «працівник колонії».
Фермер погодився на вигідну оборудку, й співрозмовники домовились зустрітись у найближчий час і обговорити всі деталі, порядок розрахунку й умови вивезення соняшника за межі колонії. Однак «представник колонії», вигадуючи різні причини, все переносив і переносив час особистої зустрічі. А потім заявив покупцю, що той може внести лише частину суми й забирати соняшник, а решту грошей перерахувати пізніше. Задоволений такими вигідними умовами, фермер відразу ж перевів кошти на вказаний аферистом рахунок, і почав чекати, коли ж зможе вивезти соняшник за межі колонії. Згодом терпець аграрію увірвався. Він почав настійливо телефонувати продавцю соняшника. Але у відповідь чув з мобілки: «Абонент не може прийняти ваш дзвінок…» Тоді фермер звернувся до керівництва виправної колонії. Але там відповіли, що ніякого соняшника у них немає, і ніхто з працівників установи про його продаж не домовлявся. А тим часом аферист зняв гроші з рахунка і зник.
Слідчий відділ Арбузинського райвідділу міліції розпочав кримінальне провадження за ознаками ч.1 ст. 190 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання за шахрайство, ведеться розшук телефонного афериста.

Юрій ХІЛЬ. Миколаївська область.