Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Наввипередки зі смертю


26.05.2017

Заборона функціонування російських соціальних мереж «ВКонтакте» і «Одноклассники» стало справжнім шоком для багатьох підлітків в Україні. Мобільні телефони, планшети, комп’ютери – без них сьогодні важко уявити пересічного українського школяра.  Гаджети купують першокласникам і навіть дошкільнятам. Звичайно, це зручно.  А вихід в Інтернет  відкриває  цілий світ  нових  і цікавих можливостей. Підлітки самовіддано поринають у море  соціальних мереж, викладаючи там свої фото, спілкуються, обмінюються інформацією, сумують і сваряться, скаржаться і ображаються і навіть не здогадуються, що за ними хтось може стежити. Тож чи тільки благом є соціальні мережі для сучасних школярів. Над цим і вирішила поміркувати старшокласниця Слобожанського НВК № 1  у рамках конкурсу «Юнтелепрес»  Тетяна Тридуб.

ОСТАННІМ ЧАСОМ ЗМІ та Інтернет вибухають від новин про суїциди підлітків, які стали причиною так званих «груп смерті», які є особливо небезпечними для психічно нестійких підлітків. Проблема появи та існування цих груп гостро постала як в Україні, так і в багатьох країнах СНД: Росії, Кахахстані, Киргизії тощо.
 
Що таке «Синій кит»?
Частіше за все розчаровані в реальному житті підлітки намагаються знайти розуміння в соціальних мережах, саме тому багато з таких дітей добровільно вступають до суїцидальних спільнот з відповідними назвами та починають «гру», додаючи собі на стіну фото з хештегами типу «Тихий дім», «F58», «Розбуди мене о 4.20», тощо і очікуючи на те, коли з ними зв’яжеться «куратор» - людина, яка протягом наступних 50 днів кожного ранку о 4.20 буде давати завдання підлітку: «Прокинутись о 4.20  і піти на дах», «Зробити собі боляче», «Залізти на міст», «Порізати руки лезом», «Перестати спілкуватись з усіма» тощо, останнім з яких буде – самогубство. Обов’язковою умовою виконання таких завдань є їх фільмування, тобто їх запис на відео. Кількість таких підлітків зростає з кожним днем. І, на жаль, це не казки, а наша з вами реальність.
Здавалося б, а чому б просто не відмовитися і не припинити «гру»? Справа в тому, що на самому початку «квесту» куратор запитує учасника «гри» про причини, за якими тинейджер хоче долучитися до неї, той – «виливає душу», розповідаючи про свої негаразди та проблеми. Потім куратор надсилає смс із посиланням, за яким просить перейти підлітка, за допомогою якого він дізнається IP адресу, а потім і місцезнаходження дитини.
Таким чином, маючи на руках усі козирі для шантажу, куратор спекулює дитиною, примушуючи її виконувати завдання. Врешті-решт залишається два виходи: слідувати вказівкам куратора, як того вимагає «система», або ж отримувати погрози про те, що скоро тебе і твою сім’ю знайдуть і вб’ють. Зазвичай, від страху діти обирають перший варіант…
 
Чому саме «Синій кит»?
Відповідь є доволі простою: кит – тварина, яка часто здійснює самогубство шляхом викидання  на берег.
Ще в жовтні 2016 року в Росії було затримано одного з адміністраторів «групи смерті» – Філіпа Будєйкіна, але після цього тема небезпечної гри стала тільки масштабнішою. Проте істинний мотив створення таких спільнот досі невідомий. За словами самого Будєйкіна, за допомогою такої «гри» він відділяв «нормальних людей» від «біосміття». Але упередження і знущання над слабкими людьми явно не зроблять тебе кращим або сильнішим. Я вважаю, що ті люди, які дозволяють собі грати з долями підлітків, зобов’язані понести   за це суворе покарання.
Це є жахливе явище, із яким неодмінно потрібно боротися. Це проблема стосується кожного з нас, адже будь-хто з наших друзів або знайомих може навіть просто від нудьги стати жертвою такого ком’юніті.
Тому всі ми маємо бути обізнаними щодо цієї теми. Тож, якщо ви почули, що хтось з ваших близьких хоче почати або ж все почав грати на виживання – обов’язково повідомте дорослих, не залишайте це без уваги. Бо хто знає, може, ви врятуєте таким чином чиєсь життя.
Хотілося б також звернутися до батьків, які мають дітей підліткового віку: будь ласка, цікавтеся справами власних дітей, приділяйте їм достатньо уваги, слідкуйте за зміною їх поведінки чи настрою, аби потім не дивуватися, чому ж саме ваша донька чи син побіг наввипередки зі смертю.
Для нас, молодих і зелених, будь-яка невдача або сварка з батьками чи друзями здається просто катастрофою. Однак це не привід позбавляти себе життя, бо немає нічого дорожчого. У кожного бувають помилки, але треба вміти знаходити в собі сили, брати себе в руки і вирішувати проблеми «правильними» шляхами.
Тетяна ТРИДУБ, смт Слобожанське, Дніпропетровської обл.