Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Пенсійна реформа. Для КОГО?


30.06.2011

Мільйони маленьких українців дочекалися. 16 червня Верховна Рада у першому читанні схвалила проект закону про пенсійну реформу. Чи узгоджується це зі статтею 22 Конституції України, де записано, що при прийнятті нових законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав та свобод?
- Напевно, народні обранці у даному випадку переймаються лише долею ВІП-пенсіонерів, які отримують захмарні пенсії, - сказала на прес-конференції голова Дніпропетровської обласної організації ВО «Батьківщина» Антоніна Ульяхіна. - Адже на всіх телеканалах тільки й говорять, що закон про ВІП-пенсії зворотної сили не має…
Далі Антоніна Ульяхіна вдалася до роздумів:
- Кожна людина за поняттям «реформа» у глибині душі сподівається, що життя, якщо не сьогодні, то завтра покращиться. Можливо не для нієї, а для її дітей, онуків.
Але пенсійна реформа у сьогоднішньому вигляді, на переконання А. Ульяхіної, лише додасть проблем людям, які виходять на пенсію, і створить додаткові проблеми для молоді.
Ще за радянських часів невисокий пенсійний вік для жінок вважався соціальним надбанням, оскільки жінка - це мати, дружина, берегиня роду. Нове пенсійне законодавство передбачає збільшення пенсійного віку з 55 до 60 років. Для певних категорій чоловіків (наукові та науково-педагогічні працівники, державні службовці) пенсійний вік зросте до 62 років, для військовослужбовців – до 60.
Змінюється формула обчислення базового розміру пенсії за віком. Тепер у формулі буде враховуватись середня заробітна плата не за рік, а за три роки. Якщо, приміром, середня зарплата по Україні за 2010 рік складала 2000 гривень, то за новою формулою базова зарплата за 2008-2010 роки – 1750 грн. Звідси людина втратить близько 100 гривень пенсії.
Тривалість страхового стажу для призначення мінімальної пенсії зросте з 20 до 30 років для жінок і з 25 до 35 років для чоловіків.
- Особливе занепокоєння викликає запровадження недержавних пенсійних фондів, - сказала А. Ульяхіна. – Чи зможе держава гарантувати збереженість коштів у цих недержавних фондах і чи не перетворяться вони у славнозвісне «МММ»?
Фракція «БЮТ-Батьківщина» у Верховній Раді не підтримала цю «пенсійну реформу» і внесла на розгляд парламенту альтернативний проект закону. Це справжня пенсійна реформа. Ми пропонуємо уніфікувати і зробити справедливим нарахування пенсій без будь-якого підвищення пенсійного віку, зменшення розмірів пенсій, погіршення умов їх нарахування, - наголосила Ульяхіна. - Реформа враховує кожну важливу деталь при обчисленні пенсії: стаж роботи, розмір заробітної плати, умови праці. Ми пропонуємо спеціальні системи підтримки для колишніх працівників сільського господарства, бюджетної сфери, освіти, науки, культури, охорони здоров‘я, інших галузей. Також хочемо подбати про достойну пенсію працівникам тих спеціальностей, яким у попередні часи несправедливо нараховувалась невелика заробітна плата. Ми вносимо цей законопроект, щоб нарешті збалансувати Пенсійний фонд, забезпечити справедливе, чітке і стабільне виконання державою свого фундаментального обов‘язку - достойного пенсійного забезпечення своїм громадянам.