Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Про особливості справляння плати за землю та екологічного податку на період воєнного, надзвичайного стану


23.06.2022

На цю тему у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція.
Податкова служба України докладає максимум зусиль для того, щоб в умовах війни бізнес мав змогу стабільно та плідно працювати, щоб кошти, які належать до сплати у бюджети всіх рівнів у цей складний час, своєчасно та у повному обсязі сплачувались для економічної підтримки нашої країни.
Головний державний інспектор відділу адміністрування рентної плати та екологічного податку управління податкового адміністрування юридичних осіб ГУ ДПС у Дніпропетровській області Оксана Набок зауважила, що з 7 березня 2022 року набрав чинності Закон № 2118–IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану», яким передбачено, що у зв’язку з Указом Президента України №64/2022 щодо запровадження воєнного стану, з 24 лютого виникла необхідність внести зміни до Податкового кодексу України.
А саме: підрозділ 10 розділу XX Кодексу доповнено новим пунктом 69. За ним тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням наступних особливостей.
«Підпунктом 69.1 Кодексу з урахуванням змін, внесених Законом України від 24 березня 2022 року № 2142-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану», встановлено, що у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні», – розказала Оксана Набок.
Це стосується дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої пунктом 46.2 Кодексу. Але необхідно наголосити, що це стосується саме тих платників, які не можуть виконувати свої обов’язки.
У зв’язку з прийняттям Верховною Радою України 24 березня 2022 року Закону України № 2142-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» спеціаліст зауважила: «Відповідно до підпункту 69.16 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу тимчасово, з 1 січня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується екологічний податок платниками цього податку, зареєстрованими за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації».
Також, у зв’язку із прийняттям Верховною Радою України 15 березня 2022 року Закону України № 2120-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» змінено встановлений Податковим кодексом України порядок справляння плати за землю.
«Зазначені зміни передбачають, що тимчасово, на період з 1 березня 2022 року до 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди (підпункт 69.14 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу)», – пояснила Оксана Набок.
Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України. Отже, до визначення Кабінетом Міністрів України такого Переліку землекористувачі та орендарі земельних ділянок повинні сплачувати плату за землю відповідно до норм Податкового кодексу України.
«Зважаючи на те, що податкові декларації на 2022 рік платниками плати за землю вже подані (граничний термін подання податкової декларації припав на 21 лютого 2022 року), після затвердження та офіційного оприлюднення такого переліку, платники плати за землю зможуть подати уточнюючі податкові декларації за відповідні земельні ділянки у межах визначених Територій, на зменшення податкових зобов’язань, крім зобов’язань за січень та лютий 2022 року. Зазначений Перелік формується за погодженням Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних, міських військових адміністрацій», – резюмувала головний державний інспектор відділу адміністрування рентної плати та екологічного податку управління податкового адміністрування юридичних осіб ГУ ДПС у Дніпропетровській області.
Наприкінці онлайн-конференції Оксана Набок подякувала сумлінним платникам за чітке виконання законодавчих норм та своєчасне справляння плати за землю, рентних платежів та екологічного податку.