Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Різдвяний піст розпочався


29.11.2019

Різдвяний піст в Україні традиційно розпочнеться 28 листопада і триватиме 40 днів, до 6 січня включно. Число сорок має сакральне значення для вірян, оскільки з ним пов’язані важливі події Християнства. Різдвяний піст церква встановила для того, щоб духовно об’єднати християн з Богом. У цей період віряни моляться, очищаються від гріхів, обмежують веселощі і дотримуються певного раціону їжі. 
У період посту вірянам слід дотримуватися духовності: щиро молитися, прощати людям, не сваритися, не кричати один на одного, викорінювати погані думки, утримуватися від спокус і обмежувати веселощі у своєму житті. Це останній піст в році, який готує душу і тіло вірян до зустрічі Різдва Христового. 
У Різдвяний піст не можна грішити повсякденними гріхами. Якщо в піст віряни будуть лукавими, злими, дратівливими, будуть сваритися з ближніми, засуджувати інших, даремно базікати – це буде порушенням посту.
Не можна грати весілля у період Різдвяного посту. 
У Різдвяний піст можна їсти рибу в усі дні, окрім середи і п’ятниці;  морепродукти, овочі, фрукти, хліб. Не можна їсти м’ясо, птицю, молочні продукти і яйця.
Вино дозволяється пити у Різдвяний піст у неділю і на великі свята, які припадають на час посту. Також дозволяється Хрещення – хрестити можна в будь-який день Різдвяного посту. У Різдвяний піст можна і причащатися частіше, ніж зазвичай. 
І, звичайно, варто у ці дні згадати про тих, кого вже з вами немає, і тих, хто поруч, – а це ваші найближчі  – члени родини, батьки. Будьте уважними до кожного.