Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

У серпні спина мліє, а зерно спіє


05.08.2022

Повний Місяць – 15 серпня о 15 годині 29 хвилин.
Зростаючий місяць з 2 до 14 серпня
Спадаючий місяць з 16 до 29 серпня.
Новий Місяць – 30 серпня о 13 годині 37 хвилин.
2 серпня – Іллі.  Ілля-пророк літо закінчує.
14 серпня – перший Спас. Дозволяється їсти новий мед. 
19 серпня – другий Спас. Освячують у храмі плоди, дозволяється їсти яблука. 
29 серпня – третій Спас.
Другу половину серпня (з 15 до 29 серпня) називають у народі молодим «бабиним літом». Справжнє літо залишається позаду.
Щедрий урожай горобини – осінь буде дощова.
 
КАЛЕНДАР ГОРОДНИКА
4 серпня. Чудовий період для збирання достиглих плодів.
5 серпня. Заготівля усіх лікарських рослин. Дбайливі господарі та господині можуть збирати калину і робити із неї запаси на зиму (чаї з листя та гілочок, настійки з ягід тощо).
6 серпня. Цей день варто присвятити підживленню рослин позакореневими та прикореневими добривами, починайте укорінення суничних вусиків, заготівлі живиці, боротьбі із грибковими захворюваннями.
7 серпня Місяць потрапить до сузір’я Близнюків. Тому найкращими завданнями на цей період стануть рихлення землі, підготовка до зберігання коренеплодів, підрізання вусиків.
8 серпня підходить якнайкраще для консервування та соління овочів на зиму. Також можна здійснювати різноманітні роботи в саду та в оранжереях, робити порядок на домашніх клумбах.
9 серпня. Час подбати про свій газон. Підстригати його краще повільно, але ретельно.
10 серпня. Коли Місяць перейде в гості до Лева, доречним стане обрізання сухих гілок, боротьба із шкідниками, викопування цибулин.
11 серпня. Варто очікувати сонячного затемнення. Таке явище не найкращим чином впливає на рослини. Не бажано здійснювати будь-які маніпуляції з плодовими та квітковими рослинами. Вони надто чутливі у цей період, а тому можуть постраждати навіть від незначного втручання людини. А от із сухими гілками та бур’янами можна ефективно боротись.
12 серпня. Поступово супутник знову почне збільшуватись у своїх об’ємах. Він перейде до сузір’я Діви, а це означає, що саме час зайнятись декоративними рослинами свого квітника та саду. Можна пересаджувати багаторічні квіти, а також підстригати кущі, чагарники та дерева.
13 серпня. Місяць  так само буде знаходитись у сузір’ї Діви. Доречною стане підготовка грядок, а також висадження суниці та різноманітні садові роботи з декоративними квітами.
14 серпня. Терези, до котрих потрапить супутник, чудово сприятиме вкоріненню живців, успішному висадженню бульбових квітів, закладенню на тривале зберігання коренеплодів.
15 серпня. Дозволяється вносити добрива на грядки, заготовляти насіння.
16 серпня. Земний супутник потрапить в гості до Терезів. Чудовим цей день стане для заготівлі лікарських рослин, підживлення землі, засівання листкових овочів, а також консервування та засолення різноманітних овочів.
17 серпня. Оскільки розміщення нічного світила на небосхилі суттєво не змінюється, актуальними для цього дня стають усі ті завдання, що й для попереднього дня.
18 серпня. Цю дату варто присвятити збиранню ягід та фруктів, а також їхньому консервуванню та висушуванню .
19 серпня. Стрілець, котрий прихистить Місяць у цей період, стане чудовим помічником для збору плодів зернових культур. Попрацювати можна з усіма листковими рослинами. Час підготувати насіння для наступного року.
20 серпня. Цей літній день доведеться провести на кухні. Найкращим стане 20-те число для здійснення заготівлі на зимовий та весняний період. Засолити, законсервувати та заморозити можна усе, що дали садок та город до цього часу.
21 серпня. Перейшовши до Козерога, Місяць дає зелене світло для висадження нової цибулі, котра обов’язково ще встигне вирости до початку морозів.
22 серпня. Саме час повторно засіяти знову кріп, базилік, петрушку, щавель.
23 серпня. На тривале зберігання із саду та городу збирають усе, що можна зібрати. 
24 серпня. Місяць у Водолії посприяє успішному збиранню бульб та плодів для довготривалого зберігання, стрижки газону, знищенню шкідників.
25 серпня. Цього дня рекомендується видалити зайві пагони рослин, сухі гілки, бур’яни. Город і сад віддячить вам за це.
26 серпня. Повний Місяць – не найкращий помічник, коли потрібно сіяти та садити, пересаджувати. Проте успішними цього дня стануть такі роботи, як викопування бульб та цибулин,  прополювання грядок.
27 серпня. Можна зайнятись збиранням ягід та сезонних фруктів для приготування вин та наливок. Доречним стане догляд за грядками.
28 серпня. За бажанням наприкінці літа у цей день дозволяється ще сіяти кріп, різні види салатів, квіти, базилік.
29 серпня. Період, коли нічне світило переходить у сузір’я Овна, стає успішним для заготівлі сіна на зиму для тварин, а також для засушення фруктів, збору огірків та помідорів, болгарського перцю.
30 серпня. Актуальними залишаються усі та самі роботи, що і попереднього дня, адже Місяць все ще перебуватиме в Овні.
31 серпня. Можна засівати петрушку та кріп, а також зимові сорти редиски.
Прислухаючись до порад місячного календаря, кожному садівнику та городнику вдасться отримати максимальну користь від своєї праці. Бережіть себе і своїх рідних. Мир вашому дому!