Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Воєнний стан: робота електронних сервісів ДПС України


27.10.2022

Прес-конференція на цю тему відбулася 27 жовтня у форматі Zoom у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро».
У прес-конференції взяла участь начальник управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алла Свірська.
Сьогодні, у складний для нашої країни час, платники податків на економічному фронті захищають економічну безпеку нашої держави. Державна податкова служба України, зі свого боку, докладає максимум зусиль для підтримки бізнесу і громадян та створення для них комфортних умов роботи під час воєнного стану. ДПС на постійній основі впроваджує сучасні ІТ-рішення у сфері оподаткування та неухильно працює над розвитком онлайн-сервісів.
«Для вирішення більшості питань податкового законодавства платники мають можливість спілкуватись з контролюючими органами дистанційно, ставши користувачем електронних сервісів ДПС України, які дозволяють отримати необхідну інформацію, довідки, консультації, подати податкову та іншу звітність без особистих візитів до служби»,- зазначила начальник управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алла Свірська.
Зауважимо, що зараз електронні сервіси працюють з певними обмеженнями, що зумовлено необхідністю захисту прав платників.
Зокрема, на період дії воєнного стану обмежено доступ до публічних електронних сервісів: єдиний державний реєстр юридичних/фізичних осіб та громадських формувань, інтерактивна податкова карта України, Реєстр платників акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового та інше.
Крім того, згідно з п.п. 69.18 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України № 2755-VI (зі змінами та доповненнями) тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, з метою захисту прав платників, збереження та захисту даних надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків здійснюються у робочі дні з 8 до 18 години.
Фахівець зауважила, що Державна податкова служба України діє виключно у рамках законодавства, вся інформація щодо діяльності Служби оприлюднюється на офіційних інформаційних ресурсах ДПС.
До таких інформаційних ресурсів ДПС належать:
вебпортал ДПС: https://tax.gov.ua
сторінки у соцмережах:
https://t.me/tax_gov_ua;
https://www.facebook.com/TaxUkraine;
Youtube-канал: https://www.youtube.com/TaxUkraine
Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс: https://zir.tax.gov.ua.
У розділах ЗІР ви знайдете: запитання – відповіді, нормативні та інформаційні документи, останні зміни в законодавстві, Єдиний реєстр ІПК, електронний кабінет, податковий календар та багато іншого.
Також актуальну інформацію та консультації можна отримати, звернувшись до Контакт-центру ДПС за тел. 0800501007.
«Тільки на офіційних ресурсах ДПС ви можете отримати достовірну інформацію: новини, поточні дані, роз’яснення та оцінки фахівців. Якщо ви хочете отримувати інформацію швидко та оперативно, користуйтеся інформаційними ресурсами ДПС України з вашого ПК або з мобільного, або  знаходьте інформацію через інформаційний ресурс ЗІР. Для цього потрібно перейти офіційний сайт ДПС України  та завантажити мобільний додаток ЗІР на базі Android та IOS»,- пояснила спеціаліст.
Одним із зручних сервісів Державної податкової служби України є можливість безкоштовно завантажити програмний реєстратор розрахункових операцій (за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/) та зареєструвати його через електронний кабінет платника.
Також Державна податкова служба України розробила нові версії програмного забезпечення ПРРО для iOS та Web та оновила версії для Windows та Android. Починаючи з 01.10.2022 нові версії вищезазначеного програмного забезпечення доступні для скачування з сайту ДПС України або Вашого маркет-плейсу.
«Найпопулярнішим електронним сервісом ДПС України залишається Електронний кабінет, головними перевагами якого є те, що ним можна скористатись цілодобово як з персональних комп’ютерів, так і зі смартпристроїв через мережу Internet, без використання чи встановлення будь-якого додаткового програмного забезпечення»,- повідомила начальник управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алла Свірська.
За допомогою цього сервісу можна сформувати та надіслати до органів ДПС електронні документи, запити на отримання інформації, заяви для реєстрації платниками окремих податків, листи тощо. Також через Електронний кабінет платники можуть:
створювати та подавати звітність до органів ДПС, Пенсійного фонду та статистики,
здійснювати реєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування до них в Єдиному реєстрі податкових накладних,
отримати доступ до особистих рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів та ін.
В свою чергу, фізичні особи за допомогою Електронного кабінету для громадян мають можливість:
сплатити податки;
отримати відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків за період, починаючи з І кварталу 1998 року за будь-які п’ять років (з розбивкою поквартально);
подати декларацію про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки;
подати заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інше.
Алла Свірська нагадала, як увійти до Електронного кабінету: «У вкладці «Допомога» наявна покрокова інструкція стосовно реєстрації та входу до Електронного кабінету».
Увійти до приватної частини Електронного кабінету можна після проходження електронної ідентифікації онлайн в один із наступних способів:
з використанням кваліфікованого електронного підпису будь-якого надавача електронних довірчих послуг, у тому числі АЦСК ІДД ДПС,
ідентифікації через id.gov.ua  (MobileID та BankID),
за допомогою Дія Підпису та «хмарних» КЕП.
Вона також додала, що корисним для платників також є електронний сервіс  InfoTAX, який  надає платникам податків можливість через месенджери Telegram та Viber отримувати інформацію про стан розрахунків з бюджетом, результати обробки документів, строки подання звітності та сплати податків тощо.
«Команда Мінцифри разом з ДПС Ураїни попри повномасштабне вторгнення продовжує створювати нові сервіси та послуги в застосунку Дія. Низка сервісів податкової служби також доступна на порталі Дія в розділі «Мої податки», де платники можуть отримати інформацію про свої податкові дані, банківські рахунки, стан розрахунків з бюджетом, а також мають можливість сплатити податки та подати декларації для ФОП-спрощенців. Це дає громадянам можливість обирати найбільш зручний формат свого спілкування з державними органами», – сказала начальник управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.
Популярним програмним продуктом є державна  реєстрація фізичних осіб-підприємців, внесення змін по КВЕД та проведення державної реєстрації припинення ФОП. 24 серпня Міністерство цифрової трансформації запустило автоматичну реєстрацію ТОВ на порталі «Дія». На те, щоб подати заяву, потрібно до 20 хвилин, зазначають у Міністерстві, а сама автоматична реєстрація займає близько хвилини. Реєстрація може відбутися автоматично або ж за участі держреєстратора. Якщо автоматично, то це займе близько хвилини, а якщо за участі держреєстратора – один робочий день. Інформація про взяття на облік платника податків з’явиться в Кабінеті платника податків.
«Суспільство вдячне  платникам, які попри обставини відновлюють свою діяльність та чесно сплачують податки. Закликаємо користуватись електронними сервісами та впевнитись у перевагах дистанційного формату спілкування з податковими органами»,- резюмувала Алла Свірська.