Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Чорний реєстр»: 432 випадки катувань та нелюдського поводження з українцями, вчинених росією


06.02.2024

Правозахисна асоціація Freerights, яка з початку повномасштабного вторгнення документує воєнні злочини росіян на території України, зафіксувала протягом півтора року 432 випадки катувань українських громадян, які окупанти вчинили на території України.
Такі дані під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ озвучила інформаційна менеджерка Правозахисної асоціації Freerights Анастасія Малинка.
Вона зазначила, що один випадок може містити катування як однієї людини, так і десяти та більше людей, тому точну кількість потерпілих встановити важко.
Зокрема, зазначила вона, 128 випадків катувань було зафіксовано в Херсонські області, 119 – в Київській, 76 – в Харківській, 34 – в Запорізькій, 28 – в Чернігівській, 15 – в Сумській, 12 – в Миколаївській, 10 – в Донецькій, 6 – в Луганській, 4 – в Автономній Республіці Крим.
На деокупованих територіях, пояснила представниця Правозахисної асоціації Freerights, кількість зафіксованих випадків значно вища, позаяк правозахисникам там вдалося отримати більшу кількість інформації.
«Відповідно ті території, які зараз перебувають в окупації, ми достовірно не знаємо, що там відбувається, які там відбуваються звірства з цивільним населенням», – додала Анастасія Малинка.
 
У справах стосовно нелюдського поводження 
з цивільним населенням та військовополоненими винесено 46 вироків 
Наразі у справах щодо нелюдського поводження з цивільним населенням та військовополоненими  встановлено 187 підозрюваних осіб. Стосовно порушених справ щодо нелюдського поводження вже винесено 46 вироків суду.  
Такі дані під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ озвучив начальник відділу взаємодії з державними, недержавними та міжнародними організаціями Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора Олександр Зюзь.
«Вже на цей день, на скільки мені відомо, в нас є по нелюдському поводженню і з цивільним населенням, і з військовополоненими 187 підозрюваних, 148 обвинувачених  та 46 вироків стосовно таких справ. Ми рухаємося в цьому напрямку. Тільки за цей місяць мої колеги з Офісу Генерального прокурора повідомили про підозру 11 особам. А також колеги з регіональних підрозділів, ті, які найбільше постраждали від збройної агресії, – це і Харківська область, і Херсонська область, –  вони розслідують, вони спираються на матеріали, в тому числі неурядових організацій, які для них не є доказом самі по собі, але є джерелом інформації про тих чи інших осіб, які зазнавали катувань на території Херсонської області, Миколаївської, Київської області», – зазначив Олександр Зюзь.