Поточний № 4 (1431)

07.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

ПРООН та Японія доставила в Україну потужні автотрансформатори


05.10.2023

Київ, 5 жовтня 2023. Програма розвитку ООН в Україні (ПРООН) за щедрого фінансування уряду Японії, в тісній співпраці з Міністерством енергетики України та національною енергетичною компанією «Укренерго», придбала та передала два нових потужних автотрансформатори для потреб України.
Трансформатори високої потужності є обов’язковими компонентами електричних підстанцій, які регулюють напругу електроенергії у лініях електропередач. Електроенергія передається під високим рівнем напруги, але для розподілу споживачам її необхідно знизити. Автотрансформатори виконують цю роботу автоматично. Без цього обладнання мережа не зможе ефективно постачати електроенергію домогосподарствам та іншим кінцевим споживачам.
Оцінка збитків у сфері енергетики ПРООН від червня 2023 року показала, що атаки на цивільну інфраструктуру скоротили потужності України з виробництва електроенергії приблизно наполовину (51%), а пропускну здатність – на 45% (з 42 із 94 високовольтних трансформаторів було пошкоджено або знищено). Внаслідок цього, потреба інвестицій в енергетику України є критичною.
Міністр енергетики України Герман Галущенко наголосив, що саме автотрансформатори були чи не найбільшою ключовою ціллю масових російських обстрілів минулої зими. «Росіяни знищували це обладнання, яке розподіляє та постачає електроенергію українцям. Заміна та виготовлення саме таких автотрансформаторів потребує часу та коштів, а потреба в них для всієї країни – значна,  – сказав він. – Тому ця допомога від Японії та ПРООН – надзвичайно цінна для нас. Це потужний внесок у забезпечення енергетичної безпеки України напередодні складної зими, яку, сподіваємось, завдяки такому партнерству ми пройдемо гідно».
Яко Сільє, Постійний представник ПРООН в Україні, зазначив, що надійна енергетика є основою будь-якої успішної нації. «Зміцнюючи енергомережу України, ми не лише забезпечуємо електроенергією, але й зміцнюємо стійкість нації», – сказав він. – Перед обличчям викликів, зокрема невпинних спроб порушити енергетичну інфраструктуру України, це партнерство символізує наше непохитне зобов’язання підтримувати український народ».
Минулої зими російські атаки на енергетичну інфраструктуру України пошкодили більшість підстанцій країни – деякі з них неможливо відремонтувати. В результаті Україна постраждала від масових відключень електроенергії, які торкнулися приблизно 12 мільйонів людей.
Масштаби проблеми колосальні. Буденні справи, чи то навчання дитини вдома, чи приготування обіду в сім’ї, перетворилися на складні випробування. Водночас для українських підприємств відключення призвели до значних втрат доходів, що неминуче вплинуло на їхніх працівників та їхні родини.
Потужні трансформатори, такі як ті, які ПРООН зараз постачає в Україну, також є критично важливими для підтримки інших важливих комунальних послуг в Україні: енергія потрібна для роботи насосів, які гарантують кожному домогосподарству доступ до чистої води та ефективної системи каналізації. Крім того, під час морозної української зими українцям може знадобитися електроенергія для роботи електрообігрівачів.
Забезпечуючи Україну автотрансформаторами, ПРООН прагне захистити родини від ризиків небезпечних джерел води, потенційних резервних каналізацій та небезпечних методів опалення.
Мацуда Кунінорі, Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні, висловив рішучість Японії надавати підтримку Україні cтільки, скільки це буде необхідно. «Мета цієї допомоги – забезпечити стабільне та безперебійне електропостачання для українського народу під час зимового періоду, коли він змушений стикатися з російською агресією. Наша мета - зробити все можливе, щоб український народ мав тепло та світло цієї зими».
Посол Мацуда також оголосив про додаткову підтримку, зазначивши: «Сьогодні, коли ми анонсуємо доставку першої партії автотрансформаторів, Японія обіцяє свою підтримку у закупівлі ще двох та транспортуванні ще семи одиниць обладнання у партнерстві з ПРООН».
Голова правління НЕК Укренерго Володимир Кудрицький сказав, що це перші нові автотрансформатори для високовольтних підстанцій, закуплені за кошти міжнародних донорів. «Ми неймовірно вдячні Уряду Японії та всій команді ПРООН за швидкість і сміливість у реалізації цього проєкту», – каже Кудрицький. – ПРООН першою серед міжнародних донорів України ефективно пройшли складний шлях закупівлі та постачання складного високотехнологічного обладнання для нашої країни. В енергетичному секторі це зазвичай займає багато місяців. Уже зараз у цьому опалювальному сезоні запрацює обладнання, яке забезпечить надійність енергоживлення для понад пів мільйона українців».