Поточний № 4 (1431)

07.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Україна ініціює включення факту проведення незаконних виборів на ТОТ в резолюції ООН


09.09.2023

Так звані вибори на тимчасово окупованих територіях суперечать як українському законодавству, так і нормам міжнародного права, зокрема статуту ООН. Відтоді, як в березні 2014 року росія провела фейковий референдум в тимчасово окупованому Криму, а також проводила інші «вибори» на окупованих територіях, Україна напрацювала міжнародний механізм реагування на такі події. Так, зараз Україна ініціює включення факту проведення незаконних виборів на окупованих територіях в офіційні документи Організації об’єднаних націй. 
На цьому наголосив речник МЗС Олег Ніколенко у ході ситуативного пресцентру для висвітлення поточної ситуації на тимчасово окупованих територіях Сходу та Півдня України в контексті проведення окупантами псевдовиборів, який проходив в рамках головної дискусійної платформи країни BrainHub в Медіацентрі Україна – Укрінформ. Організатори заходу – Медіацентр Україна – Укрінформ і Центр національного спротиву ССО. 
«Так само і цього разу, Україна ініціює включення факту проведення незаконних виборів на окупованих територіях в офіційні документи Організації об’єднаних націй. Зокрема, я маю на увазі резолюції, які ухвалюються наприкінці року, які стосуються власне ситуації в Криму, а також ситуації на тимчасово окупованих територіях», – наголосив речник МЗС.
Олег Ніколенко зауважив, що ця тематика не має сходити з радарів уваги міжнародної спільноти. Саме тому, додав він, Україна сьогодні ініціювала разом з США та Албанією термінове засідання Ради безпеки ООН, яке буде присвячено тематиці незаконних виборів на окупованих територіях.
Крім того, речник МЗС зазначив, що паралельно міністерство працює над тим, щоб особи, які причетні до псевдовиборів, понесли відповідальність. 
«І більше того, ми ініціюємо накладення додаткових санкцій на осіб, які причетні до цього незаконного виборчого процесу», – додав він.
BrainHub – це головна дискусійна платформа країни, створена Media Center Ukraine – Ukrinform.
Вона об’єднує експертів державного і громадського сектору. У рамках BrainHub точаться інтелектуальні
дискусії навколо питань післявоєнного відновлення України. Тут народжуються кращі ідеї, які лягатимуть
в основу дорожньої карти відбудови України у всіх секторах: економічному, інфраструктурному,
освітньому, аграрному, безпековому, цифровому тощо.