Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Антибіотики тільки за рецептом: як на Дніпропетровщині працюватиме нововведення 


20.07.2022

З серпня мешканці області зможуть придбати антибіотики лише за рецептом від лікаря. Як його отримати та для чого потрібне нововведення, розповіли в обласній у Дніпропетровській військовій адміністрації.
«Багато мешканців займаються самолікуванням. «Призначають» самі собі антибіотики. Виникає резистентність, коли організм перестає сприймати антибіотичні препарати, не чинить опір хворобі. Простіше кажучи, ліки не допомагають. З’являються серйозні ускладнення», – пояснив заступник директора департаменту охорони здоров’я ДніпроОВА Олексій Григорук.
З 1 серпня в Україні, аби придбати антибіотики, потрібно буде отримати рецепт від лікаря. Для цього необхідно прийти на прийом. Фахівець зробить обстеження. Далі призначить лікування. Якщо необхідні будуть антибіотики – випише електронний рецепт. На ньому зазначатиметься спеціальний номер. Його потрібно буде назвати в аптеці.
«До кінця року діятиме перехідний період. Рецепти лікарі зможуть видавати і в паперовому, і в електронному вигляді. До речі, там вказуватиметься діюча речовина, а не назва препарату», – наголосив Олексій Григорук.
Тим часом в Україні вирішуватимуть, що робити з порушниками. Зокрема, аптеками  які продаватимуть антибіотики без рецепту. Планують запровадити адміністративну відповідальність – штрафи. Якими вони будуть має вирішити Верховна Рада України.
Лікарка сімейної медицина Аліна каже, нововведення підтримує. Готова приймати більше людей та видавати рецепти.
«Часто пацієнти жаліються, що вже днів 10 приймали якийсь антибіотик, а покращень немає. Тільки гірше стало. Температура зростає, а не падає. Це наслідки самолікування. Сподіваюся, тепер люди більш відповідально ставитимуться до свого здоров’я», – сказала Аліна. 
Пацієнтка Альбіна запевняє, що не нехтує візитами до лікаря, адже слідкує за здоров’ям. Систему електронних рецептів схвалює.
«Рік тому перехворіла на коронавірус. Доводилося приймати антибіотики. Але вони були призначені лікарем. А багато людей приймають ліки, коли вони не потрібні. Цим лише шкодять собі», – сказала Альбіна. 
Запровадження е-рецептів в Україні дозволить врегулювати обіг ліків. А ще відстежувати дані про лікарські призначення та об’єми використання антибіотиків.
Крім цього, це ще й крок до євроінтеграції. Адже у більшості країн ЄС неможливо просто так придбати антибіотики.