Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Бронхіт: народні методи лікування


07.12.2016

Бронхіт — запалення бронхів з переважним ураженням їх слизової оболонки.

Причиною гострого бронхіту зазвичай буває вірусна інфекція, часто супроводжується захворюванням верхніх дихальних шляхів. Зазвичай бронхіту передує нежить, захриплість, лоскотання в горлі. Потім з’являється сухий кашель, слабкість, болі в спині, кінцівках. Важка форма супроводжується підвищенням температури, задишкою. У дітей раннього віку може протікати з ускладненнями (отит, пневмонія тощо). Якщо протягом 2-х років поспіль кашель триває не менше 3 місяців, говорять про хронічний бронхіт. Хронічна форма бронхіту вражає великі, середні і дрібні бронхи і легені і завжди супроводжується кашлем, іноді нападоподібним, з виділенням слизової гнійної мокроти, в більш пізніх стадіях з’являється задишка, синюшність обличчя і кінцівок.

Лікування бронхіту продуктами бджільництва

Склянку свіжого морквяного соку змішати з кількома ложками меду, приймати по столовій ложці 4-5 разів на день.

Приготуйте суміш тертих яблук з медом (1:1), приймайте по столовій ложці 3-4 рази на день.

Пийте гаряче молоко з медом і дрібкою соди.

2 столові ложки ягід калини ретельно розтерти. 2 склянки меду розігріти на водяній бані, постійно помішуючи дерев’яною ложкою. Коли мед стане гарячим, залити ним ягоди калини, закукутати вовняною хусткою і настояти протягом 5-6 годин. Приймати суміш по 1 столовій ложці 5-6 разів на день.

Добре допомагає при сильному кашлі пластир з борошна і меду: взяти все по столовій ложці – борошна (для дітей – 2-3 столові ложки борошна), свіжої сухої гірчиці, соняшникової олії, меду, горілки, перемішати, підігріти на водяній бані. Отримане липке тісто покласти рівним шаром на складений вчетверо шматок марлі і прикласти до місця, де чутні хрипи і є больові відчуття. Зверху покласти клейонку або шматок харчової плівки або целофановий пакет і прикрити все теплим шарфом. Залишити на 20-40 хвилин. Таку процедуру краще проводити на ніч і повторювати в перебігу декількох днів підряд.

Народна медицина пропонує

Потрібно дати хворому пропотіти – рекомендується рясне пиття гарячих настоїв трав. Можна дати випити 3-4 чашки відвару якої-небудь потогінної трави: шавлії, оману, м’яти, червоної конюшини, фіалки, подорожника, липового цвіту, бузини або імбиру з медом.

Склянку молока влити в емальований (обов’язково!) посуд, додати столову ложку сухої трави шавлії, закрити кришкою, закип’ятити на слабкому вогні, остудити, процідити. Потім знову закип’ятити, закривши кришкою. Пити перед сном в гарячому вигляді.

Дуже ефективний як потогінний засіб чай з додаванням плодів малини.

Пити сік ріпчастої цибулі, який є хорошим відхаркувальним засобом. Або цибульний відвар з цукром: цибулину в лушпинні промити, залити водою, додати 70-100 р. цукру, варити на повільному вогні 30-40 хвилин, випити відвар, що залишився, протягом дня.

Робити гарячі укутування, а також інгаляції з відваром картоплі, в який додайте 2-3 краплі ялицевої олії.

Відварити картоплю в шкірці, розім’яти, додати столову ложку олії і 2-3 краплі йоду, добре розмішати. Викласти склад на тканину і прикласти до грудей. Зверху укутати вовняним шарфом або хусткою. Таку процедуру краще робити на ніч. Коли охолоне — зняти. Застосовувати при бронхіті, катарі верхніх дихальних шляхів, особливо у дітей.

Березовий сік з додаванням паленого цукру також ефективний при кашлі.

Виріжте у редьки серцевину, засипте її цукром або медом, залиште в прохолодному місці на ніч. Утворений сік приймайте по столовій ложці 3 рази на день.

• Свіжовичавлений сік з ріпи приймати по 1-2 столових ложки 5-6 разів на день.

• Настій кореня солодки і липового цвіту, взятих у співвідношенні 2:1, заспокоїть кашель, викличе розрідження, в’язкого мокротиння.

• Бразильський народний засіб – зробити пюре з бананів, залити його гарячою водою, додати цукор. Треба їсти таку кашу теплою.

• Якщо є інжир – можна зварити його на повільному вогні в молоці. З’їсти плід і випити відвар гарячим.

• 6 г подрібнених в порошок коренів алтею лікарського залити 200 мл холодної води, настоювати 8-10 годин. Застосовувати при гострому та хронічному бронхіті.

• Свіжий капустяний сік із цукром застосовують як відхаркувальний засіб при кашлі, захриплості. Приймати по чайній ложці кілька разів на день. Відвар капусти з медом приймати всередину при захворюваннях дихальних шляхів.

• При застуді, бронхіті, кашлі, головному болю, туберкульозі легень: 1 столову ложку квіток липи залити 1 склянкою окропу, укутати, настоювати 1 годину, процідити. Приймати по 1 склянці 2-3 рази на день.

• Відхаркувальний засіб від бронхіту: 5 чайних ложок подрібненого кореня пирію і 3 чайні ложки м’яти залити 3 склянками води, довести до кипіння. Знявши з вогню, накрити кришкою і настоювати, поки не охолоне, процідити. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на день до їди.

Інші народні засоби від бронхіту

• Пити теплу молочну сироватку.

• При кашлі на ніч рекомендується розтирати груди гусячим жиром. Після розтирання слід надіти вовняний светр, випити склянку молока з медом або малиною.

• Необхідно ставити гірчичники на груди, ближче до горла, а також на ікри ніг і тримати їх, поки не почне палити.

• Замість гірчичників або чергуючи з ними, можна розтирати грудну клітку сумішшю скипидару і касторової олії (1:20). Або змочити шматок тканини тертим хріном, віджати і укладати на ті ж місця.

Інгаляції з морською сіллю

Висипати 1 кг морської солі в невелику каструлю або сковороду і розігріти, щоб вона стала гарячою. У гарячу сіль потрібно додати подрібнені трави: мати-й-мачуху, квіти мальви лісової, траву чебрецю, листя лісової суниці, квіти чорної бузини. Можна використовувати всі трави, а тільки ті, що є під рукою. Чудово допомагають при кашлі соснові бруньки. Далі проводити інгаляцію, як звичайно — накривши голову рушником і нахилившись над гарячою каструлею, або пересипавши гарячу сіль в чайник для заварювання і вдихаючи через його носик пар ротом. Сіль потрібна саме морська, тому що в ній багато корисних мікроелементів. Після інгаляції розширюються бронхи, кашель заспокоюється, відходить мокротиння. Після кількох процедур бронхіт зовсім проходить.

Народні засоби при хронічному бронхіті

Лист дрібно нарізаного алое, 300 г меду, півсклянки води варити на дуже слабкому вогні 2 години. Остудити, перемішати. Зберігати в прохолодному місці. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день.

Цілющі засоби з алое не рекомендується приймати при маткових кровотечах, тому що алое викликає прилив крові до органів малого таза. З обережністю слід застосовувати алое при вагітності.

Народні засоби при трахеобронхіті

Збір: квітки коров’яку, листя мати-й-мачухи, корінь алтею, насіння анісу — все порівну. 2 столові ложки збору залити 500 мл води, довести до кипіння, зняти з вогню, настояти 20 хвилин, процідити. Приймати по 0,5-1 склянці кілька разів на день.

Народні засоби при бронхоспазмі

Збір: квітки ромашки аптечної - чотири частини, коріння солодки, коріння синюхи – по 3 частини, коріння валеріани, трава звіробою, трава пустирника – по 2 частини. Ст. ложку збору залити склянкою окропу, настояти 2 години в термосі, процідити. Приймати по 1/4 -1/3 склянки 3-4 рази на день після вживаня жі.


 

Всього - 1


Інна10.11.2023

Дуже цікава і корисна стаття.