Поточний № 4 (1431)

01.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Геноцидна риторика: як рф на державному рівні пропагує знищення українців 


16.11.2023

Російський режим системно на державному рівні дискримінує українців і вчиняє дії, які є складовими злочину геноциду, підводячи під ці злочини і правову базу. Режим рф системно працює над дегуманізацією українців та раціоналізує знищення української держави та геноцид українців.
Про це йшлося під час презентації в рамках головної дискусійної платформи країни BrainHub у Медіацентрі Україна – Укрінформ дослідження щодо геноцидної риторики російського режиму.
Як зазначив, аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Сергій Жуков, попри те, що в законодавстві рф прямої геноцидної риторики не було виявлено, спостерігається низка відверто дискримінаційних норм щодо українців як на окупованих територіях, так і громадян росії українського етнічного походження.
Також, за його словами, російське законодавство створює правову базу для вчинення щодо українців дій, які є складовими злочину геноциду: примусова депортація, примусове переміщення українських дітей з однієї національної групи до іншої, спрощене усиновлення, спрощена паспортизація, дозволи на депортацію з нібито гуманітарних міркувань з зони бойових дій вглиб росії тощо.
Водночас, зазначив Сергій Жуков, в актах рф про спроби анексії українських територій, демонструється невизнання існування взагалі такої формації як український народ.
«Вони його підміняють якимись субстратами, фальсифікатами такими як народ Криму, народ Севастополя, народ запорізької області, народ Донецької області чи донецької республіки тощо. Тобто це теж може вважатися як демонстративне, на державному рівні невизнання взагалі українського народу і намагання його заперечити в текстах актів, які видає  або державна дума, або президент рф у своїх указах», – пояснив він.
Аналітик наголосив, що серед наративів, які зокрема формує путін, а далі підхоплюють та розвивають в рф, це передусім наратив про невизнання українського народу. 
Кремлівські державні медіа своєю чергою розвивають цю тему і просувають ті ж наративи. І на сторінках, зокрема, державних медіа рф видаються матеріали, в яких не просто заперечується право українців на існування, не говорячи про окрему державу, право на власну ідентичність, а й відбувається геноцидна риторика, яка змальовує українців як хворих людей, яких потрібно лікувати від хвороби «українства».
Крім того, така ж риторика стосується і шкільних підручників, зокрема з історії. Об’єктивності щодо українців в навчальні програми з історії в рф було мало і до 2014 року, однак після низки перевидань, у 2022 році було видано оновлений варіант підручника з історії для старших класів. І в ньому містяться відверті тези про начебто український нацизм, а всі українці зображуються там як нацисти, і з них формується образ ворога, з яким треба боротися, і росія ніби-то має повне право це робити будь-якими методами.
Як зазначив керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей, це дослідження, де чітко видно факти геноцидної риторики рф щодо українців,  буде перекладено англійською мовою і надалі просуватиметься на закордонну аудиторію та партнерів України, аби вони також бачили злочинну діяльність російського режиму. 
Крім того, він висловив сподівання, що дослідження буде мати практичну користь під час слідства, яке провадитимуть правоохоронні органи. 
BrainHub – це головна дискусійна платформа країни, створена Media Center Ukraine – Ukrinform. Вона об’єднує експертів державного і громадського сектору. У рамках BrainHub точаться інтелектуальні дискусії навколо питань післявоєнного відновлення України. Тут народжуються кращі ідеї, які лягатимуть в основу дорожньої карти відбудови України у всіх секторах: економічному, інфраструктурному, освітньому, аграрному, безпековому, цифровому тощо.