Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ігровий набір «Насіннятко»


07.06.2021

Гра з рослинами
Багато батьків сьогодні, у вік новітніх технологій, стикаються з великою проблемою, пов’язаною з тим, що їхні діти змалечку поринають у світ комп’ютерних ігор. Причім це нерідко перетворюється на ігроманію  –  нав’язливу потребу постійно перебувати у віртуальному просторі. З часом це починає неабияк турбувати батьків, бо за грою дитина забуває про всіх і про все. І тоді порятунок шукаємо у психологів, оскільки дитина стає агресивною, неслухняною, закатує істерики, якщо у неї забирають смартфон чи планшет.
Як же повернути наших дітей зі світу віртуального до світу реального? Яку альтернативу сьогодні можна запропонувати нашим дітям? Давайте згадаємо, що більшість знаменитих і надзвичайно талановитих постатей вийшли із села, від землі. Чи це випадковість, чи все ж таки закономірність? Згадайте, як ви, будучи маленькими, спостерігали за трудівниками-мурахами, за пташками, які здіймаються у високу блакить, за тим, як із землі з’являються перші листочки картоплі чи кукурудзи.  
Насправді під час спілкування з природою у дитини формується уява про реальний світ, який оточує її разом з його мешканцями, з його красою і небезпеками. Дитина починає розуміти, що потрібно для того, щоб рослина проросла, щоб вона розвивалася. І весь цей матеріал опрацьовує головний мозок дитини, утворюючи цілий ряд причинно-наслідкових зв’язків, що, власне, формують нейрони головного мозку, які у подальшому визначатимуть інтелектуальні можливості дитини, здатність її до навчання. 
Як же залучити дитину до гри з рослинами? Сьогодні завдяки нашим креативним розробникам на вітчизняному ринку з’явився ігровий набір для вирощування мікрозелені. Розрахований він для дітей від трьох років. За своїм вмістом ігровий набір «Насіннятко» включає пакетик із кокосовим субстратом, насіння  соняшнику, контейнер для вирощування і пляшку з лійкою для поливу. Все справжнє і безпечне для маленьких агрономів-дослідників без жодних шкідливих компонентів. 
Важко переоцінити користь такої дитячої гри. Уявіть, скільки радісних емоцій отримує дитина, коли бачить, що посіяне нею зернятко, починає проростати. Але і це ще не все. Насправді ці паростки, вирощені дитиною, можна  ще й вживати в їжу. Причім це не тільки смачно, але й корисно. Тому що мікрогрін соняшнику, наприклад,  на 30% складається з протеїну (білка), містить 8 корисних для людини амінокислот, які активізують процеси життєдіяльності організму і навіть уповільнюють процеси старіння. До того ж зелень соняшника багата на вітаміни Е,D  і фосфор та інші мікроелементи.
Що ж таке мікрогрін або мікрозелень, спитаєте ви?  Мікрогрін – це перші два сім’ядольних листочки, які з’являються після проростання насіння. Вченими доведено, що саме в цих двох перших листочках міститься найбільше корисних речовин для людського організму, особливо для дитячого, який росте і розвивається. Крім того, мікрозелень соняшника також містить цинк, який підвищує імунітет, зміцнює нервову систему, сприяє збереженню гостроти зору. Мікрозелень соняшника можна вживати як в чистому вигляді, так і додавати до будь-яких страв – до закусок, овочевих, рибних, м’ясних страв, десертів, смузі. А також додавати в різні супи, в тому числі холодні, соуси, салати і холодні закуски, десерти, сухі сніданки.
 
Народження ідеї
Молоде подружжя зовсім недавно зацікавились темою здорового харчування. А поштовхом стала історія Тетяниної подруги, яка  стала вживати пророщене зерно пшениці, соняшника, інших культур. Пройшов певний час, і  молода жінка виявила, що від такої їжі жіноча пухлина, яка турбувала її, зникла. Це стало поштовхом до того, що Тетяна та Іван всерйоз зацікавилися користю мікрозелені для організму. 
– Раніше зеленню я просто прикрашала страви. А тепер почала на підвіконні вирощувати.  Вирощуємо  для себе і постійно вживаємо, додаючи до йогуртів, салатів, бутербродів, м’ясних страв, – розповідає пані Тетяна, демонструючи нам контейнер з пророщеною мікрозеленню соняшника. 
– Ми  стали читати багато наукової літератури в Інтернеті і побачили, наскільки це корисно, особливо  для дитячого організму. Так, власне, і народилася ідея дитячого ігрового набору для вирощування мікрозелені, – згадує шлях народження своєї ідеї Іван. 
– Ми пробували висівати багато різних рослин: і капусту, і руколу, і редиску, і дайкон, але найсмачнішими для нас стали листочки саме соняшника. Ці два перші  листочки дуже соковиті і солодкі, – говорить Тетяна. 
– Сама ідея не нова, – продовжує свою розповідь Іван, – це  не ми придумали, а наша мати-природа придумала давно до нас. Але мені видався цікавим сам процес спостереження, коли за тиждень із  насінинки вилазить ключка і росточок. 
Спостерігати за цим дуже цікаво. А для дитини ці спостереження є корисними, бо формуються нейрони. 
Вченими багатьох країн доведено, що нові нейрони формуються під час навчання, спостереження, під час певних дій, які людина виконує усвідомлено. Основна функція нейрона полягає в отриманні і передачі інформації. У дітей віком від двох до п’яти років кількість нейронних контактів найбільша. Тому цей період максимально сприятливий для навчання мови.  Згодом їх кількість починає скорочуватися, і це абсолютно нормальний процес. 
Під час кожної нової для дитини діяльності у неї формуються нові нейрони, їх кількість збільшується, а це своєю чергою сприяє розвитку мислення, пам’яті, здатності до навчання.
Отже, будь-яка нова діяльність для дитини є надзвичайно потрібною і важливою, бо вона формує нейрони головного мозку. А хіба ми не хочемо, щоб наші діти були найрозумнішим, найкмітливішими? Тож ігровий набір «Насіннятко» сприятиме розвитку вашої дитини.
 
Як виникло«Насіннятко»
Задля того, аби привабити дитину до мистецтва вирощування мікрозелені, молоде подружжя разом зі своєю молодою командою вирішило створити серію коміксів і мультиків про цікаві пригоди веселого Насінннятка, які можна подивитися на їхньому YouTube-каналі.
Приміром, у першому наборі можна знайти яскравий комікс з історією про те, як, тікаючи від Джека-горобчика, веселе Насіннятко зісковзнуло із соняшника і впало на землю, а дощик його вирішив захистити  від горобчика і почав поливати землю. Горобчик заховався від дощу, а Насіннятко пустило корінець і проросло. Цю правдоподібну історію до свого власного продукту придумав Іван. І це, за його словами, тільки перша історія про Насіннятко, а далі на   дітей чекають пригоди графа Горошка, Пшенички, братів та сестричок Гречички та пана Кукурузки. Всі ці історії поєднуються в одну пригоду про Насіннятко. Автори готують продовжити залучати й інші види рослин та героїв, доповнюючи цікавими коміксами та мультиками. 
– В останній час ми відчули зацікавленість нашої ідеї та продукту в США на торговельних майданчиках Amazon та Walmart,  а також  у країнах Скандинавського регіону, – зауважив Іван.
 
Чим корисна мікрозелень? 
А тепер, власне, в чому  користь мікрогріну, або мікрозелені. Сьогодні люди все більше потерпають від нестачі якісних і корисних продуктів. На полицях супермаркетів на нас дивиться величезний асортимент шкідливих продуктів, які містять консерванти, пальмову олію та інші небезпечні для здоров’я інгредієнти. У пошуках здорової їжі людина  нарешті повернулася до матері-природи. І перше, що побачила, це зародження життя в насінині.
Фахівці провели дослідження і виявили, що рослина саме на початковій стадії росту концентрує корисних речовин у п’ять разів більше, ніж їх містить вже доросла рослина. Крім того, короткий період зростання не дає рослинам накопичити шкідливі речовини, які неминуче є в зрілих рослинах. У мікрозелені майже всіх вирощуваних культур – від броколі до вівса, від гороха до люцерни, сконцентрована добова норма вітаміну С, каротину, фосфору, заліза, магнію і кальцію. 
Крім того, мікрозелень ви можете вирощувати без додавання мінеральних чи інших добрив, поливати чистою водою. Єдине, що треба знати, що для пророщення потрібна помірне зволоження, тепло і світло. Залучивши свою дитину до цієї діяльності, ви не тільки зможете відірвати її від смартфонів та комп’ютерів, а й подарувати їй цікаві емоції і чудовий досвід спілкування з нашою мудрою матінкою-природою. 
Тож вибір за вами, шановні батьки, вчителі, вихователі дитячих садочків!
Світлана МАРКОВА.
Дніпропетровська область. 
 
РЕКЛАМА
СПОСТЕРІГАЙ   ВИВЧАЙ СВІТ   ЛЮБИ ПРИРОДУ
Наша молода команда запрошує 
полинути в ігровий світ живої природи! 
Телефонуйте: +38(097) 381 54 93. 
Е-mail: Rudenko2901@icloud.com
Instagram: @nasinniatko  
Facebook: @nasinniatko
Висновок Державної санепідекспертизи № 12.2–18–1/744 від 22.01.2021.